We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Floating Walls House / Crest Architects

Floating Walls House / Crest Architects

© Shamanth Patil J© Shamanth Patil J© Shamanth Patil J© Shamanth Patil J+ 36

Bengaluru, India
  • Architect In Charge:Vishwas Venkat, Vikas MV
  • Design Team:Vikas MV, Shreya Ramachandra, Vishwas Venkat, Vikas MV
  • Client:Chandrashekhar Reddy, Chandrashekhar Reddy
  • Engineering:Shivalinge Gowda K
  • City:Bengaluru
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

Text description provided by the architects. Nestled in the back drop of a metropolis, this residence promises an escape from the city life. The plot for this house sits in a densely populated locality. The major concern was finding an intimate space in the crowd and arriving at a visually engaging structure amidst the chaotic background. The client's brief called for a simple and a spacious Vaastu compliant house for a family of five. 

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

An introverted open plan layout has been adopted to create a seamless flow of spaces and to ensure connectivity across the floors. Designed around two landscaped courtyards, the building program is spread across three floors consisting of a parking area, formal and informal living, an open kitchen and dining, five bedrooms, a study and a semi-open terrace with a kitchenette. Both the courtyards have been strategically designed with skylights to bring in maximum light.  

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

One is welcomed into the house by a 4” thick Sadahalli stone slab bridging over the Koi fish pond and a series of large granite steps. The traditional concept of load bearing and counter weight system has been used in the screen wall by cantilevering 2" thick Sadahalli slab, to create a dramatic impact at the entrance. Clear glass has been used in the formal and informal areas to establish a strong relationship with the outside. The central dining space is flanked by courts on both sides creating a tranquil ambiance. 

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J
Mezzanine Floor Plan
Mezzanine Floor Plan
© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

Inspired by the Japanese art form, Origami, the captivating metal staircase in the southern court is cantilevered from a suspended wall unfolding a distinctive experience and a sense of lightness within the house. The northern court anchors the entire built space bringing in abundant natural light, providing a visual connection between the floors and setting a refreshing ambience. Canopied by a temple tree, the artfully designed puja sits as a distinguishing sculpture in this court. A transparent layer of glass introduced to bring in light to the rooms overlooking the courtyard has been furnished with fabric panels that provide flexibility of usage to the inhabitants. All these spaces within the house are wrapped around the courtyards, which symbolizes the ‘exterior’ within this introverted scheme.

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

Skylights and multiple slits integrated in the design keep the interiors well lit, accentuates the spatial experience and makes certain of a connection with nature that largely lacks in today’s urban world. The interiors are kept simple and have been devised with great attention to detail to blend smoothly with the architectural elements. Natural textures of wood and exposed concrete amidst the subtle elements and neutral colour palettes with accents like olive green, navy blue, crimson red and burnt orange create elegant spaces that exemplify a comprehensively designed urban home. 

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J
Section 02
Section 02
© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

The exterior surfaces are a blend of clean white walls juxtaposed against timber and glass. A series of staggered slits have been deliberately positioned at unconventional heights throughout the building to allow light and maximum views of the outside without compromising on privacy. The striking inclined wall introduced at the front elevates the overall massing and adds a sense of dynamism to the building. 

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

The house is a display of intertwined indoor and outdoor spaces designed to filter in ample natural light and ventilation while ensuring a comfortable living environment. It adheres to the site conditions and has a strong element of individuality that enhances the quality of living through well stitched spaces, materials, techniques, craftsmanship and infuses the interiors with personalized detailing to create profound experiences. The slits and openings in the building have been designed to create an illusion of levitating masses, hence the name - Floating Walls.  

© Shamanth Patil J
© Shamanth Patil J

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Floating Walls House / Crest Architects" 17 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945756/floating-walls-house-crest-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.