We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa Eze / Sofair Design

Villa Eze / Sofair Design

© Josh Hill© Supplied by clients© Supplied by clients© Supplied by clients+ 29

Vaucluse, Australia
  • Architects: Sofair Design
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Josh Hill, Supplied by clients
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Boffi tapware, Dincel Structural Walling, ERCO lighting, Kazimir sliding doors, Kitchen and selected joinery
  • Lead Architect: Jeff Sofair
More SpecsLess Specs
© Supplied by clients
© Supplied by clients

Text description provided by the architects. Villa Eze is a new family dwelling set on a secluded site above Parlsey Bay Reserve and Sydney Harbour. The house was designed for a prominent Irish artist and fashion designer with 4 children and is the result of a close collaboration over the last 9 years. The house was named after the French Meditteranean town of Eze renowned for its elevated views over the sea. An L shaped plan was adopted to create a private enclave maximising northern views of Sydney Harbour and minimising the presence of neighbouring houses.

© Supplied by clients
© Supplied by clients
Ground floor plan
Ground floor plan
© Josh Hill
© Josh Hill

The spatial sequence of the house is intentionally organised as repeated movements towards the view (being the Australian sky and the stunning natural elements of Sydney Harbour) and away from the view (being our everyday existence and tasks of necessity). The longitudinal nature of the house reinforces this movement.

© Supplied by clients
© Supplied by clients
© Supplied by clients
© Supplied by clients

The spatial experience of the house reminds and makes us conscious of the value of viewing nature and invites the users to stop, look, listen and feel which is at the core of the clients own artistic processes. The materials palette of the house is minimal and monochromatic. This allows the colours and natural light to take centre stage. The architectural stage is the courtyard from which one simultaneously view the house and the harbour and sky.

© Supplied by clients
© Supplied by clients

The movement from inside to outside is intentionally manipulated as a strong and provocative juxtaposition. One moves across the threshold of seamless sliding doors (over 25 linear metres of open facade) from the concrete house (man-made and containing) to the courtyard open to the Harbour and sky (to be enveloped in the limitless sky).

© Josh Hill
© Josh Hill

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Eze / Sofair Design" 16 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945747/villa-eze-sofair-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.