Brownstone House / Studio Arthur Casas

Brownstone House / Studio Arthur Casas

Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Living RoomBrownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Kitchen, CountertopBrownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, KitchenBrownstone House / Studio Arthur Casas - Interior PhotographyBrownstone House / Studio Arthur Casas - More Images+ 46

  • Area Area of this architecture project Area:  6189 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs
    Photographs:Filippo Bamberghi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Flexform, 1stdibs, Allied Maker, Arthur Casas Design, Artur Lescher, Bazzeo by NY Loft, Boffi, Espasso, Etel Design, Galeria Nara Roesler, Herança Cultural, Loja Teo, L’Atelier, Nani Chinelatto, Pelle Design Store, Poltrona Frau, Primo Vidros
  • Design Team: Tamy Tutihashi, Natalia Valente, Raissa Furlan, Victoria Chaves, Paulina Tabet, André Honda
  • Lighting: Illumination Strategic Design
  • Project Start: 2015
  • City: New York
  • Country: United States
More SpecsLess Specs
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Kitchen
© Filippo Bamberghi

Text description provided by the architects. Brownstone is an architectural style present in New York. These buildings are known by being row and vertical houses with brownstone facades, placed in long and narrow grounds. The project consists on the refurbishment of one of these residences, and, at the same time, seeks to respect the historical character of this architecture and offers a practical, contemporary and technological solution for the sectorization of an extensive program distributed over its six floors.

Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Kitchen
© Filippo Bamberghi
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Image 48 of 51
Plan - 1st floor
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Kitchen, Stairs
© Filippo Bamberghi

These six levels ended up defining the rooms distribution, always well integrated to make the most out of the restricted entrance of natural lighting - guaranteed only through both facades. On the first floor, there is the kitchen, the office and a backyard with BBQ area. This kitchen, with its black counter and cabinets, differs from the traditional Studio’s light shades. To complement the dark atmosphere, white panels and woodwork brought lightness to the environment.

Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography
© Filippo Bamberghi
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Image 47 of 51
Plan - Ground floor
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Kitchen
© Filippo Bamberghi

The second floor is dedicated to social areas - such as the bar, dinner room and living room for the visits. As it was impossible to modify the historical frontal facade, this floor slab was retracted in the back facade in order to offer more space and a new and wide window, connecting first and second floor. To guarantee an intimate space to the family a couple with 2 kids -, the bedrooms, Gym, TV Room, Outdoor fireplace lounge were placed in the 3 upper floors.

Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography
© Filippo Bamberghi
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Bathroom
© Filippo Bamberghi

The Decor has neutral shades contrasting to the dark facade. The oak flooring of the upper levels brings softness, while Limestone in warm shades and fabrics and furniture in earthy tones make a subtle reference to the Middle East natural colors, the owner’s homeland. The clients asked for a closed carpentry, with clean lines and few decorative objects, valuing a minimalist aspect. The interest in Brazilian identity is noticed by a selection of several furniture - many of them designed by Arthur Casas - and works of art.

Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Bedroom, Bed
© Filippo Bamberghi
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Image 49 of 51
Plan - 2nd floor
Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography, Bathroom, Bathtub
© Filippo Bamberghi

The project’s highlight is the Indoor Pool, placed in the underground floor. The natural lighting, guaranteed by a skylight, offers a dramaticity to this ambience, which also divides the space with a warehouse and technical areas. To complement the lighting, lighting coves and linear built-in lights enhances the geometric design of the wooden bench, a strategy replicated throughout the residence.

Brownstone House / Studio Arthur Casas - Interior Photography
© Filippo Bamberghi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Brownstone House / Studio Arthur Casas" [Casa Brownstone / Studio Arthur Casas] 14 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945668/brownstone-house-studio-arthur-casas> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.