We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Shimao-The Wave Showroom / Lacime Architects

Shimao-The Wave Showroom / Lacime Architects

© CAAI© CAAI© CAAI© CAAI+ 47

Tianjin, China
More SpecsLess Specs
© CAAI
© CAAI

Text description provided by the architects. Location
Located at Binhai New Area on the eastern coast of Tianjin, the project is in the heart of the Bohai Economic Rim and close to Tianjin Binhai Aircraft Carrier Theme Park and Binhai Matsu Cultural Park. It is a diversified land that integrates entertainment, edutainment and culture. Its excellent geographical conditions make it a unique area for exhibition and experience.

© CAAI
© CAAI

Concept
The entire bay area planning follows the basic logic of “point, line and plane to create contemporary urban spatial sequence of man, sea and sky”. Inspired by the idea of wave, the building focuses on the theme of “water”, extracts the concept of “water drop and wave” from waves and creates an image on the sea. The whole building resembles the wave to create a dialogue between the building and nature, and the building has become a symbolic existence where the sea and the earth converge.

Function
The entire exhibition area is designed with three major functional areas: the Wave (art museum), outdoor theater and public space. Each area is connected with surrounding beach. The building is separated from the sand dune and reef, looking like a floating space structure above the sea. 

© CAAI
© CAAI

The junction of the building also comes with three outdoor terraces overlooking the sea. This area is an extra space of the building. People may feel completely relaxed when only the sounds of nature are heard. In this space, people, sea, air and the sunshine establish a closer connection.  

© CAAI
© CAAI
© CAAI
© CAAI

Parametric design
An integrated parametric design is used for the skin of the building. The subtle arrangement of the scale-shaped aluminum plate allows the façade to reflect the sunlight from different angles in different periods of time. The pool around the building casts diffuse light onto the scale-shaped façade to produce a gorgeous look. The column-free space of the 30-plus-meter tall building is achieved by the thin shell structure, as it goes upwards to split into three sections that balance the stress in each direction.

© CAAI
© CAAI

BIM technology
BIM technology is applied to the scale-shaped aluminum plate, which enables more than 13 thousand pieces of aluminum plate to fit properly on the façade and delivers a rhythmical upward spiral texture. The real-virtual façade has achieved perfect balance in efficient heat insulation and appropriate daylighting. All electromechanical devices are concealed underground, and the roof and building skin make up an integrated design. The pure form is realized with the help of technology.

Courtesy of Lacime Architects
Courtesy of Lacime Architects
© CAAI
© CAAI

Internal space
Inside the building, from the ceiling fabric, patterned glass screen to transparent floor-to-ceiling window, they all work to interpret “water” in different states that is the most common element in nature and create a balanced and soft cultural ambience.

© CAAI
© CAAI

The first-floor hall is a round space, and light beams begin to stream down from the dark space. The lobby is designed with a mixture of water curtain and stainless steel, which offers a quiet visual-tactile experience. 

© CAAI
© CAAI

The second-floor illuminating surface is installed with light large glass curtain wall, and the highest glass is up to 8 meters, which helps bring in natural light and sea view and weaken the construction separating indoor and outdoor spaces.

Sketch. Image Courtesy of Lacime Architects
Sketch. Image Courtesy of Lacime Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tianjin Binhai New Area Central Fishing Port economic Zone, Tianjin, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shimao-The Wave Showroom / Lacime Architects" 13 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945526/shimao-the-wave-lacime-architects> ISSN 0719-8884
© CAAI

世茂天津 • 浪花艺术馆 / 北京日清建筑设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.