Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos

Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos

Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior PhotographySanta Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior Photography, KitchenSanta Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior Photography, Dining room, WoodSanta Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Exterior Photography, Facade+ 40

More SpecsLess Specs
Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Exterior Photography, Facade
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. In the beginning there were two single-story houses, unproportioned in the street context which in itself is characterized by a cold, gray and misfit appearance in its constituent buildings with decontextualized images and striking façades. The buildings ranged from typical historic buildings to others that were more contemporary or pointed towards that intention. The idea was to simplify with clean and sober lines, something that would find itself without emphasis, something light, something that would adapt to the immense possible futures that the street may have.

Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior Photography, Kitchen, Wood
© Ivo Tavares Studio
Frontal elevation
Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior Photography, Wood
© Ivo Tavares Studio

The building appears as a volume at the street level, that gets suspended in its inner quarter over the basement floor, where the parking lot is located. Basically, it’s a suspended volume without interfering with the neighboring ones. The building is developed/ designed for a university market "target", so its interior is defined by this concept, through apartments with a simple set of plans, and other more avant-garde elements working in perfect harmony. Through the use of color, it is provoked a sense of living, that doesn’t cause restrictions but turns the place fluid to the several contexts this typology might have. It felt imperative to attribute character to this interior space, enabling to be someone’s space, someone who is starting a new academic or professional life or even just passing temporarily, this should be the space that allows them to feel as their own place, their home for the time being.

Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior Photography, Dining room, Glass
© Ivo Tavares Studio
Plan - 3rd floor
Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos - Interior Photography, Bathroom
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Braga, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Santa Cruz Building / João nuno macedo, arquitectos" [Edifício Santa Cruz / João nuno macedo, arquitectos] 09 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945055/santa-cruz-building-joao-nuno-macedo-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.