Pool House / Zen Architects

Pool House / Zen Architects

© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell© Derek Swalwell+ 18

Melbourne, Australia
  • Architects: Zen Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  270
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Derek Swalwell
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Big River Group, Cheminees Philippe, Thermeco, Academy Tiles, Astra Walker, Eco Timber Group, Eric Jones Stairs, Fielders, Hugh McCarthy Furniture, Richmond Lighting
  • Lead Architect:Luke Rhodes
  • City:Melbourne
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. Pool House allowed us to re-imagine the way a family could live both now and into the future by transforming the client’s existing property into a multi-generational home for life. The project gave us a unique opportunity to overcome the shortfalls of older style terrace housing with a modern, context-sensitive development.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
Ground floor plan
Ground floor plan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

The priority was to bring as much light as possible into living spaces while also connecting to year-round, usable outdoor space. To achieve this, the generous, open plan living area was elevated to the first floor, allowing the client to gain access to incredible views, natural light and cooling breezes in the warmer months. The swimming pool was located adjacent to an existing first floor terrace area that was previously under-utilised, bathing it in light and seamlessly connecting it to the living area. Bedrooms were positioned on the ground level to enhance thermal stability and privacy while the double car space was positioned off the rear laneway, adjacent to a new internal entry lobby.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell
First floor plan
First floor plan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Externally, sensitive use of scale and detail allows the house to sit comfortably within the surrounding Victorian heritage, ensuring compatibility with the existing streetscape while offering a uniquely contemporary way of approaching life in the inner-city.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Pool House / Zen Architects" 07 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945051/pool-house-zen-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.