Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, StairsMarco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior PhotographyMarco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, Wood, GlassMarco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, Kitchen, Glass+ 21

  • Area Area of this architecture project Area :  2206 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Ivo Tavares Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Details Mind, Maria Menino Interiores, Viúva Lamego, Wonder Wall, ZUIVER
  • Lead Architects : Filipa Menino and João Pedro Cavaco
Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, Kitchen, Arch
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. The restaurant “Marco” is a refurbishment of an existing restaurant, in Largo de Santos, Lisbon, which sought to create different atmospheres in the various dining rooms. With a simple and affordable design, the only restriction to the intervention was to avoid any changes to the existing layout of the restaurant. This intervention considered the three following principles: the alteration and balance of the existing and new colours, the reorganization of the kitchen and bar areas and new furniture. After carefully analysing the existing space, the decision was made to utilise and retain the distinctive existing features of the rooms. Such as the columns, arches, dining table side fixings and the finishes on the walls.

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, Kitchen, Glass
© Ivo Tavares Studio
Plan - Ground floor
Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

As the structure of the walls and colours stood out in the main room, it was clear that a similar colour needed to be used on wide surfaces in the room, on ceilings and ventilation ducts. On the unique features of the room, it was proposed to use colours from the restaurant brand to create visual contrast and to connect the room. The fabrics, furniture, staircase and the main counter are an example of this use of colour. To achieve connectivity between the rooms the colours from the staircase are replicated on a tall skirting board on the first floor. This skirting board not only stands out but also helps to protect the walls and create harmony between the various rooms.

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

In order to organise the bar area and the flow of customers, the client asked to integrate and design a bespoke bar with fixed storage. The bar will have enough space to incorporate all of the beer kegs needed for the restaurant and use of materiality and the variety of colours on the bar gives it a prominent position in the room. The proposed fixed furniture will answer to the need for storage and will help to separate the public and private areas.

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, Stairs, Wood
© Ivo Tavares Studio
Sections
Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography
© Ivo Tavares Studio

It was crucial to connect and balance the existing materials, features and colours with the proposed details and furniture. This was achieved by replacing the existing table screens, tables, illumination and seating. Flower beds next to the fixed dining tables and green walls were also proposed in the rooms.

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Interior Photography, Kitchen, Wood
© Ivo Tavares Studio

With this, the main focus of creating a new atmosphere in the different rooms through improving and enhancing the existing elements was achieved. Thus, making it possible to propose an affordable renovation to create a completely new space at The Restaurant “Marco.”

Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design - Exterior Photography
© Ivo Tavares Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Largo de Santos, 1200-109 Lisbon, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Marco Restaurant / FMJPC Arquitetura e design" [Restaurante Marco / FMJPC Arquitetura e design] 08 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/945034/marco-restaurant-fmjpc-arquitetura-e-design> ISSN 0719-8884

© Ivo Tavares Studio

Marco餐厅,“依”陈出新 / FMJPC Arquitetura e design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.