Northwoods House / Olson Kundig

Northwoods House / Olson Kundig

© Ngoc Minh Ngo© Ngoc Minh Ngo© Ngoc Minh Ngo© Ngoc Minh Ngo+ 16

Iron River, United States
  • Architects: Olson Kundig
  • Area Area of this architecture project Area:  6570 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2010
  • Photographs Photographs:  Ngoc Minh Ngo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Flexform, Holly Hunt, Kawneer, Calmar, Dogpaw, Gulassa & Co, Julien, Lapchi, Mingardi, Seimatic, Steve Clark, Village Interiors
  • Design Team:Jim Olson, Olivier Landa, Michael Wright, Crystal Coleman, Debbie Kennedy
  • Contractor:MBM Construction Co.
  • Structural Engineer:Monte Clark Engineering
  • Mechanical Engineer:Riederer Engineering, LLC
  • Civil Engineer:STS Consultants
  • Landscape:Stephen Stimson Associates
  • Consultants:Brian Hood Lighting, Inc., Lighting Design; Joe Iano, Consultant; Maxine Ordesky, Closet and Storage Consultant; Seimatic, Kitchen Consultant
  • City:Iron River
More SpecsLess Specs
© Ngoc Minh Ngo
© Ngoc Minh Ngo

Text description provided by the architects. This home in Michigan’s Upper Peninsula frames and emphasizes its natural context, making nature its focus. The design reacts to the surrounding environment, dissolving inside/outside boundaries and creating composed views into the woods and towards the water.

© Ngoc Minh Ngo
© Ngoc Minh Ngo
Section
Section
© Ngoc Minh Ngo
© Ngoc Minh Ngo

Exterior materials will weather over time to match the surroundings, while colors in the interior are inspired by the landscape – for example, an interior wood stain matches the color of the bark of nearby trees. The house is organized on the site in two directions. An East-West axis creates a path from the front door to a lake view, while floor to ceiling windows along a North-South axis frame the surrounding garden and forest. A sculptural staircase anchors the intersection of the two main axes. Throughout the interior, ceiling heights and room volumes vary, becoming more spacious in the rooms that open toward views.

© Ngoc Minh Ngo
© Ngoc Minh Ngo
Plan
Plan
© Ngoc Minh Ngo
© Ngoc Minh Ngo

Roof extensions and light shelves create clear definition between vertical spaces. The orderly axis breaks down outside the house, as an asymmetrical cantilevered roof directs your gaze to the woods and lake views to the west.

© Ngoc Minh Ngo
© Ngoc Minh Ngo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Northwoods House / Olson Kundig" 04 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944903/northwoods-house-olson-kundig> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.