Refurbishment of Cabido Facilities / Carlos Castanheira & Clara Bastai

Refurbishment of Cabido Facilities / Carlos Castanheira & Clara Bastai

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 42

  • Team:Pedro Carvalho, Eliana Sousa, João Figueiredo, Fernanda Sá, Rita Saturnino
  • Projeto De Estabilidade:Paulo Fidalgo, Eng. Civil, HDP Gabinete Projectos. Engenharia Civil, Lda.
  • Projeto De Instalações:Eng. Pedro Nunes, Diametro & Cálculo Eng. Ldª
  • Date:2008 - 2015
  • City:Oporto
  • Country:Portugal
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. I thought I knew the Cathedral in Porto. In my First Year of architecture we went over to draw it. From outside, from inside. The worst of it was the Cloister, full of geometry, full of different perspectives. Still, it was nothing to compare with the circular cloister of the Serra do Pilar monastery, with its impossible perspectives, which we also tackled as part of our school work.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
1st floor plan
1st floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This gave us a taste for drawing. A taste and a need for it. Drawing is always a support for ideas, a way to test them and it very often leads us to discard them.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

One of our teachers was Grade, Zé Grade, who used to and still lives in the vicinity, in the oldest house in Porto, or at least the one with the oldest façade, in Beco dos Redemoinhos. It was also there that we were given the bad news about one of our colleagues. Something that always remained in our memory, or at least in mine.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

I went back sometimes, on Saturdays, to the Vandoma Market, as a tourist, or accompanying tourists and to visit the Casa dos Vinte e Quatro, a project by Fernando Távora, who was also a teacher in that year. But never again to draw. Which is a pity, because the place deserves it. When the cleric of the Cathedral called me in, I entered through the main door, which was camouflaged by refurbishment work. I took in the darkness and the light of the Nave, passed on to the Cloister, visited the Chapels, and entered the Sacristy: the grandiosity, the arcades, the faint frescoes, the light. The unnecessary red carpet. Then, a fearful: what do you want from me?

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

A door was opened and without leaving the cathedral we moved on to a different world. A world that appeared to me to be rural, but a poor quality rural, decrepit. In between the volumes of the Church, the Sacristy, the Beco dos Redemoinhos, the Guerra Junqueiro Museum and the Choir building, there is another world. A world of various buildings, of successive reconstructions and the conspicuous presence of the refurbishment works carried out by the department of National Buildings and Monuments, begun by the Estado Novo in 1927 and concluded in 1939.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The patio was once the Sacristy. It was once the treasury of the Cathedral but no longer is. It is now the “Claustra Velha”, despite being more recent than the Cloister, having over time acquired the name of “old”. The spaces are a labyrinth, chaotic, full, untidy, improvised. They are used for servicing and storing the most incredible things. Good things, centuries old, alongside obsolete and out of place plastics. After wandering around lost, I walked up a stairs behind the organ, that had been eaten away by time. I went from there to the balcony, with its low balustrade that exaggerates the scale of the organ, and on to the frescoes by Nicolau Nasoni. With no one to see it, he naughtily graffitied his name and sayings to mark out his territory.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The view is magnificent, unexpected. I climbed up to the Treasury, walked around on the roof of the cloister, and scrambled over that of the Sacristy, in order to have a better look and try to understand it all. The difficulties multiplied. So, I didn’t know the Cathedral after all. The Cleric, who is responsible for the management of the Cathedral, had, on the basis of a project by Fernando Távora, given up his own accommodation for the benefit of a room to house the Treasury and for visitor’s access routes.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The demands on a building like the Cathedral of Porto, nowadays go well beyond those of religious worship. There are the visitors, tourists, groups of tourists, cultural activities and more. The backing to all this, or logistics as is nowadays the term, is either non-existent or exists in the confusion of spaces hidden behind that door in the Sacristy.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

What I’m asked to provide to resolve these issues are:
-An administrative space to be used for the management of the Chapter.
- A meeting space for all the members of the Chapter.
- A space for the officials and guards.
- A space for the processes of cleaning, maintenance and care of clothing, objects and ornaments.
-Service toilets.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
2nd floor plan
2nd floor plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The location for all this is to be kept within the confines of the run down area. Thankfully. Simple, but tremendously difficult. We spoke with the people responsible in the Institute that holds custody of the building, with the architect Angela Melo, the always present expert with a passion for those walls. We spoke with the people who work there and with the people who live there. We spoke with the archaeologists. We read everything that was available.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Porto Cathedral, Porto, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Refurbishment of Cabido Facilities / Carlos Castanheira & Clara Bastai" [Reestruturação das Instalações do Cabido / Carlos Castanheira + Clara Bastai] 10 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944895/refurbishment-of-cabido-facilities-carlos-castanheira-and-clara-bastai> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

卡比多公共设施翻新 / Carlos Castanheira + Clara Bastai

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.