House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, Living Room, Wood, BeamHouse Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, Living Room, Wood, GlassHouse Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, WoodHouse Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Exterior Photography, WoodHouse Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - More Images+ 51

  • Collaboration : Patrícia Sousa, Olaf Hitz, Helen van ´t Hart, Duarte Rodrigues
  • Project Stability : Arménio F. da Silva, Engº Civil
  • Constructor : A Construtora de Loureiro, Lda, Henriques & Rodrigues, Lda. ASO – Armando Sousa Oliveira, Lda. ASA – António Sousa Alves, Lda.
  • Project Dates : Janeiro 1999 / Junho 2001
  • Construction Dates : Junho 1999 / Junho 2001
  • City : Cucujães
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Exterior Photography, Wood
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The architect was allocated the third house in the Quinta do Buraco condominium, located in a plot of land that nobody wanted. The search for the right solution was both interesting and complex given the steeply sloping terrain, with an underground water-course and dense tree cover - where invasive species were crowding out the autochthonous species.

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Exterior Photography, Wood, Garden
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan - 1st floor
House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, Living Room, Wood, Glass
© Fernando Guerra | FG+SG

The relationship with the client was excellent notwithstanding the constant refrain: There's nothing worse than building your own home; it’s a sea of indecision, a world of doubts; everything becomes much easier when it’s for other people.

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, Wood, Shelving
© Fernando Guerra | FG+SG
Section 3
House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, Bedroom, Wood
© Fernando Guerra | FG+SG

The volume containing the family’s communal areas lies perpendicular to the curves at that level, thus creating new landings and consolidating the existing landings. An office was placed over the garage area in order to make it possible to work at home on occasions and take advantage of this location. The front room, located in the intersection between two bodies has a higher ceiling and establishes a connection between the private area and the communal area. Due to the slope of the terrain, it was possible to create another ground floor room, for use by the family's children and their friends.

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Interior Photography, Column
© Fernando Guerra | FG+SG

In the site where a water-course was identified, there is now a three-quarter body. A bridge was also built, terminating in a terrace, thereby maintaining the original profile of the land and creating the possibility of encompassing the landscape below, both from the interior and the exterior. Next to the plot of land itself, the entire structure is made of concrete. 

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Exterior Photography, Wood, Beam
© Fernando Guerra | FG+SG

From the concrete base upwards, all the pillars, beams, linings and door and window frames are made of wood, produced by excellent carpenters, who fortunately can still be found. Inside the building, the coverings are made of wood in the ceilings and door and window frames; glass; several painted, plastered areas and slate in all floor coverings.

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Exterior Photography, Wood
© Fernando Guerra | FG+SG

The exterior covering is constituted by wonderful manufactured copper, glass and slate on the floor areas adjacent to the interior floors. The colours are, and will remain, the natural colours of the respective materials. Work will now proceed in the exterior zone. A good client is the most important element for a construction work. The people who build it, will constitute the work itself.
(September 2001. Carlos Castanheira)

House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai - Exterior Photography
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai" [Casa da Quinta do Buraco III / Carlos Castanheira + Clara Bastai] 04 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944890/house-quinta-do-buraco-iii-carlos-castanheira-plus-clara-bastai> ISSN 0719-8884

© Fernando Guerra | FG+SG

Buraco三号乡间邸宅 / Carlos Castanheira + Clara Bastai

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.