We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Curtin University Midland Campus / Lyons + Silver Thomas Hanley

Curtin University Midland Campus / Lyons + Silver Thomas Hanley

© Douglas Mark Black© Douglas Mark Black© Douglas Mark Black© Douglas Mark Black+ 24

More SpecsLess Specs
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Text description provided by the architects. Curtin University’s ‘Midland Campus’ is a 3,000m2 three-storey Health Sciences educational facility for multidisciplinary training. The site resides near the confluences of the Helena and Swan rivers in the culturally rich area of ‘pre’ and ‘post’-colonial histories, with significant heritage rail workshops adjacent to traditional Whadjuk country.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The Midland Campus design concept derives from this rich indigenous and industrial context of the local area, as well as reflecting the monumental built form and materiality typical of the larger ‘mothership’ Bentley Campus. As this building is the first on a ‘new’ campus for the University, it contains many design features that reflect its role as a ‘microcosm’ of the facilities found in larger university campus settings.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black
Ground floor plan
Ground floor plan
© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The building form is conceived as a solid object, carved away to reveal the public spaces and student activity within. Balconies project towards key vistas within the precinct, providing students with external study spaces and much-desired access to fresh air and light from all levels, and encouraging student activity to emerge into the public realm. The brick ‘veil’ façade extends over the balconies and main entry zone to the northwest; its ‘hit-and-miss’ brick pattern enabling light and air to filter to external student spaces while providing shade.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The brick envelope is rich in detail – reflecting the craftsmanship of the adjacent Midland Rail Workshops – with corbelling, brick brise-soleil, textured perpend patterns and an expressed ‘gradient’ from base to a parapet that expresses the natural brick flashing process.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Programmatically the ground spaces are ‘public’ collaborative spaces, with hardier finishes and higher ceilings. A feature stair flowing up the northern edge (alongside an external stepped garden) brings the visitor into the clinical floor with large simulation suites and adjacent viewing rooms that are adapted into meeting rooms. The stair connects the key learning spaces with the external balconies and creates a journey of student experience spaces throughout.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The key internal spaces are kept materially ‘raw’ to bring the outside concrete, brick, and steel language inside. The natural timber ‘gapped’ ceiling floating in the center gives warmth and acoustic control whilst bluestone flooring in the ground floor and feature stair continues the historic Blacksmith Lane through the interior. Softer materiality with warmer floral colours of the nearby Kalamunda National Park is found in student study spaces throughout each level, with clinical spaces adapting a cooler palate of local tree species.

The project seeks to enhance this site as a traditional meeting place through the embodiment of the building as a new ‘community’ facility with heightening indigenous design representation – done in collaboration with Curtin’s Centre for Aboriginal Studies. ‘Kya Wandju Wadnju’ (Welcome) is embossed in the mass concrete entry beam, whilst integrated ceiling and wall panels of significant flora and fauna are found throughout the interior, alongside the integrated Noongar language cues of bodily parts to foster increased empathy for indigenous patients.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The landscape provides a variety of publicly accessible ‘campus’ spaces including an indigenous yarning space and traditional ‘healing’ plants for knowledge sharing of traditional vs modern medicine.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

The integrated public artwork (led by Noongar artist Justin Martin with Milne & Stonehouse) tells the story of aboriginal innovation through the gathering of honey – visually represented by a large-scaled (12m x 6m) painting ceramically printed and experienced internally on the northern glass façade, and the hanging of a ‘beehive’ under a cantilevered concrete soffit.

© Douglas Mark Black
© Douglas Mark Black

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Midland WA 6056, Australia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Curtin University Midland Campus / Lyons + Silver Thomas Hanley" 05 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944833/curtin-university-midland-campus-lyons-architects-plus-silver-thomas-hanley> ISSN 0719-8884
© Douglas Mark Black

科廷大学米德兰校区,反应在地传统肌理 / Lyons Architects + Silver Thomas Hanley

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.