House With Ten Pines / Estudio Frolik

House With Ten Pines / Estudio Frolik

© Manuel Elissondo© Manuel Elissondo© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla+ 36

  • Lead Architect:Rodolfo Frolik
  • Design Team:Paula Alessio, Mercedes Frolik
  • City:Pinamar
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Text description provided by the architects. It is a rest house implanted in a dense pine forest in the city of Pinamar, on land that has a sloping downward slope towards the back.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
Access Plan
Access Plan
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Construction is primarily a response to where it sits. A semi-buried platform is created as a socket for more private use, on which a more open volume that contains social functions rests.

The lower level or basement is organized into two strips, one for circulation and services towards the buried sector and the other that houses the bedrooms aligned with a gallery that receive the morning sun.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
GRound Floor Plan
GRound Floor Plan
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Likewise, the upper level of access is structured in bands; one towards the service front and the other facing north that houses the dining room functions. This social area becomes a shaded space outdoors, which frames the forest landscape.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The boundary between nature and the dining room is materialized by glass panels that open completely towards the terrace, achieving absolute continuity and creating a unique space where the interior blends with the exterior. This space constitutes in itself a landscape that relates to the exterior to resignify itself mutually.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
Section
Section
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The relationship between levels occurs through successive instances of interior, exterior and room tours. From the adaptation to the slope of the land, two external stairs emerge, one more rested that leads us independently to the bedrooms and another that connects them to the terrace.

© Manuel Elissondo
© Manuel Elissondo

The use of exposed concrete combines support structure, space and expression of the house.

© Manuel Elissondo
© Manuel Elissondo
© Manuel Elissondo
© Manuel Elissondo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House With Ten Pines / Estudio Frolik" [Casa con diez pinos / Estudio Frolik] 03 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944763/house-with-ten-pines-estudio-frolik> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.