We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gauribidanur Residence / Cadence

Gauribidanur Residence / Cadence

© Anand Jaju© Anand Jaju© Anand Jaju© Anand Jaju+ 21

Gauribidanur, India
  • Architect In Charge : Smaran Mallesh, Vikram Rajashekar, Narendra Pirgal, Divya S
  • Design Team : Smaran Mallesh, Vikram Rajashekar, Narendra Pirgal, Divya S, Himani Chawda
  • Client : KR
  • Plumbing : Creative Team consultants
  • Electrical : Creative Team consultants
  • Landscape Designing : 3Fold Design Consultants
  • Illustrations : Haritha John Surrao
  • Landscape Design : 3Fold Design Consultants
  • City : Gauribidanur
  • Country : India
More SpecsLess Specs
© Anand Jaju
© Anand Jaju

Text description provided by the architects. The ‘L’ shaped site measuring 3038 sft is flanked by roads on two sides. The ground floor comprises of the car park area, entry, living space, kitchen dining and an guest bedroom. Organisation of the program on all floors happens along the two arms of the ‘L’. The living room has double height volume incorporating the prayer room with a staircase and bridge traversing the spatial void. This area forms the soul of the home bringing the family together.

© Anand Jaju
© Anand Jaju
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Anand Jaju
© Anand Jaju

The staircase has been articulated to make a graphic statement across the void. One edge of the living room dissolves into a narrow strip of green flanking the compound wall of the property. The top most floor has the family entertainment area that opens up into terrace garden. The garden is rendered with the same formal qualities as the exterior form of the building.

© Anand Jaju
© Anand Jaju
Section
Section
Isometric View
Isometric View
© Anand Jaju
© Anand Jaju

The bold exterior façade is essentially a chiseled mass in response to the two roads along the site. Openings as incisions made into this chiseled mass allow light in to the interior of the home. The architecture of the home spatially and formally both on the outside and inside is a result of a series volumetric deductions from a platonic ‘L’shaped object.

© Anand Jaju
© Anand Jaju

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Gauribidanur Residence / Cadence" 27 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944446/gauribidanur-residence-cadence-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.