We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Bicycle Parking Garage The Hague / Silo + Studio Marsman

Bicycle Parking Garage The Hague / Silo + Studio Marsman

© MikeBink© MikeBink© MikeBink© MikeBink+ 21

  • Architects: Silo, Studio Marsman
  • Area Area of this architecture project Area:  8000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  MikeBink
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Bolidt, AGC Glass, MAXON Computer
More SpecsLess Specs
© MikeBink
© MikeBink

Text description provided by the architects. One of the largest bicycle parking garages in the Netherlands has been built underneath the Koningin Julianaplein in The Hague, right in front of the Central Station. Silo and Studio Marsman developed a powerful spatial concept that transforms parking your bike into a museum-like experience. The unconventional result enhances comfort and safety for the thousands of daily users.

© MikeBink
© MikeBink
© MikeBink
© MikeBink

The connection between bicycle and train is an essential link in the urban mobility network. However, underground parking spaces are often unpleasant due to low ceilings, and the lack of daylight and views of the surroundings. With room for approximately 8,000 bicycles and rental bikes, the Municipality of The Hague offers a service-oriented and future-proof solution.

© MikeBink
© MikeBink
Axonometric plan
Axonometric plan
© MikeBink
© MikeBink

The extra high, bright white ceiling, smart directional markings, spacious aisles, and back-lit glass walls create an unexpectedly impressive experience and an exceptional level of quality. The integrated application of light and spatial identity makes the facility appear more spacious. Moreover, the visual interventions supports the intuitive orientation, making it easier to find back your bike at the end of the day.

© MikeBink
© MikeBink

The past, present and future architecture of The Hague forms the basis for one continuous image on the entire light wall that encloses the parking facility. Facade elements of iconic buildings are subtly woven together into an awe-inspiring urban landscape; a luminous metamorphosis inspired by the works of Dutch graphic artist M.C. Escher. As you cycle past it, you experience the city’s skyline in one smooth movement. With more time, you can explore all individual referenced buildings.

© MikeBink
© MikeBink

The design quotes historic buildings such as the Ridderzaal, the Peace Palace, and the Kunstmuseum by Berlage; projects by esteemed architects such as Richard Meier, Bernard Tschumi, Hans Kollhoff, Cesar Pelli, KPF, Kraaijvanger, Rudy Uytenhaak, Benthem Crouwel Architects, MVSA, Zwarts & Jansma Architects, and OD205; and future projects by Powerhouse Company, JCAU and NOAHH.

© MikeBink
© MikeBink

The bicycle parking has been completed at the beginning of 2020. The definitive exits will be integrated into the above-ground buildings, designed by Powerhouse Company. Together with the residential towers, commercial spaces, and the lively square, the underground bicycle parking will provide a welcoming entrance to the city.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Koningin Julianaplein The Hague, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bicycle Parking Garage The Hague / Silo + Studio Marsman" 08 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944403/bicycle-parking-garage-the-hague-silo-plus-studio-marsman> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.