We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hospice de Liefde, Center for Terminal Care / de Kovel architecten + studio AAAN

Hospice de Liefde, Center for Terminal Care / de Kovel architecten + studio AAAN

© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme+ 20

More SpecsLess Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

’De Kapel’ is a monumental farmhouse located on the southern edge of Zuidwijk, a residential district in Rotterdam. This national monument has been transformed into a centre for terminal care: Hospice ‘de Liefde’. The thatched building has been extensively renovated and expanded. With the addition of a new wing, the experience of the routing through the monument and the garden, nature, light and spaciousness is used to contribute to a dignified farewell.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The 18th century farm, of the Overmaasse cross-section type, was designated a National Monument in 1975. From 1992 to 2017, ‘de Kapel’ was used as a work centre for adults with a (mild) intellectual disability. Due to major renovations in the past, the monumental value of the existing farmhouse now lies mainly in the typology of the building, the house, the old facades and the imposing thatched roof.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The former cowshed is used as the living room of the hospice. In this long space, the old monumental rafters are still visible. Other functions such as the kitchen, reception area, guest room and team rooms are directly adjacent to this space. A double-height space at the head of the farm houses the ‘ritual space’, a space where people can gather to bid farewell and commemorate in a Buddhist tradition.

Plan
Plan

A glass corridor runs from the common areas in the farm to the new building with the guest rooms. The experience of greenery, nature and light is central here. That is why the gallery around the enclosed garden has a lot of glass. Wooden columns, wooden walls and cupboards give the room a clear rhythm. For the redevelopment of the farm into a hospice, the six guest rooms have been placed outside the old farm.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The requirements for good living areas (sound, daylight, ventilation and insulation) are difficult to achieve without affecting the monumental values of the farm. As a result, the new building could be equipped with a ground-source heat pump, solar cells and ventilation with heat recovery. The extension's architecture is inspired by the dark woodsheds found at many farms of this type.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

As a result, the farmhouse, together with the modest extension, forms a harmonious and natural whole in the landscape. Unlike a traditional shed, the new building has a modern design with bronze-coloured frames and a zinc roof with integrated solar cells. The supporting structure, as well as the facade cladding and a large part of the interior finish is made of wood. The guest rooms can be reached from the corridor along the courtyard.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Each room has a private bathroom, a wall-to-wall window and a private covered terrace, facing the garden of the farm. This room is a place where the guest can retreat to find peace and intimacy. A stay in hospice ‘de Liefde’ is an intense period of life, in which the building offers a meaningful environment to bid farewell and commemorate in an attractive landscape.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Rotterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hospice de Liefde, Center for Terminal Care / de Kovel architecten + studio AAAN" 23 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944397/hospice-de-liefde-center-for-terminal-care-de-kovel-architecten-plus-studio-aaan> ISSN 0719-8884
© Sebastian van Damme

“农舍”临终关怀医院 De Kapel / de Kovel architecten + studio AAAN

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.