KIT Energy Lab / Behnisch Architekten

KIT Energy Lab / Behnisch Architekten

© David Matthiessen© David Matthiessen© David Matthiessen© David Matthiessen+ 19

Eggenstein-Leopoldshafen, Germany
  • Design Team:Jörg Usinger, Kari Silloway, Nevyana Tomeva
  • Clients:Facility Management KIT, Eggenstein-Leopoldshafen., Germany
  • Structural Engineer:Kreiling Krieger Lietzow mbH Beratende Ingenieure, Pforzheim, Germany
  • Civil Engineering:Ingenieurgesellschaft Fuhr & Müller mbH, Karlsruhe, Germany
  • Mep:SEF Ingenieurgesellschaft mbH, Karlsruhe, Germany
  • Electrical And Lighting:Ingenieurgesellschaft Jergler mbH & Co. KG, Karlsruhe, Germany
  • Fire Protection:Endreß Ingenieurgesellschaft mbH, Ludwigshafen, Germany
  • Landscape:Behnisch Architekten, Stuttgart, Germany
  • City:Eggenstein-Leopoldshafen
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© David Matthiessen
© David Matthiessen

Text description provided by the architects. The Energy Lab 2.0 at Karlsruhe Institute of Technology (KIT) is an intelligent platform, set up to explore the interplay of components in the energy systems of the future and in particular to speed up the energy transition in Germany through the integration of renewable energy in the production of electricity. Electrical, thermal, and chemical energy flows, as well as new information and communication technologies, are combined in a cluster of facilities. Project partners are the Helmholtz Centers, the National Aeronautics and Space Research Center of the Federal Republic of Germany (DLR), and Forschungszentrum Jülich (FZJ). The new construction of building 668 on a site formerly used for experiments with solar energy in the north of the Campus Nord provides an attractive, high-quality and flexible location for this research.

© David Matthiessen
© David Matthiessen
First floor plan
First floor plan
© David Matthiessen
© David Matthiessen

The detached building has the appearance of a homogenous unit with a translucent building envelope made of polycarbonate that allows the wooden construction on the interior to shimmer through and accommodates an ample, column-free test hall as well as a two-storey office wing. The main approach is from the west via a glass vestibule in the central zone of access, which leads between the offices and the hall, alongside a lightweight glass wall, into the building, allowing generous views between these building sections. The right side opens up onto a hall, while the office spaces are aligned on the left.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

The control station, the test preparation area, the meeting rooms, and the auxiliary rooms are also located here. In the building center, a stairway and elevator lead to the upper storey, where additional office and preparation rooms are located, as well as a small staff kitchen with seating. The rooms allocated to the test areas are adjacent to the hall atrium and provide direct views into this open space. The test hall accommodates the areas “Power-Hardware in the Loop” (PHIL) and “Smart Energy System Control Laboratory” (SESCL) as well as assembly areas for tests. The hall and the saw-tooth roof are generously clad with translucent polycarbonate plates, which allow a consistent amount of daylight to enter the entire test area.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

Adjacent assembly areas for technical construction elements with large thermal loads are not part of the energy system of the building envelope but instead, with their slatted facade, ensure consistent heat removal and ventilation of the construction elements. The material of the hall incorporates references to the neighbouring buildings with their industrial character. Window openings set in specific places in the office facade enable a selective illumination of the interior spaces with their unobtrusive design. While here wood and simple glass facades are the dominant design element, the hall is characterized by the polycarbonate facade and the wooden construction of the saw-tooth roof.

© David Matthiessen
© David Matthiessen

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:76344 Eggenstein-Leopoldshafen, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "KIT Energy Lab / Behnisch Architekten" 29 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944337/kit-energy-lab-behnisch-architekten> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.