We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Markas Headquarters / ATP architects engineers

Markas Headquarters / ATP architects engineers

© ATP/Becker© ATP/Becker© ATP/Becker© ATP/Becker+ 21

  • Area Area of this architecture project Area:  13260
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  ATP/Becker
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Bartenbach, KTB Kauer Ingenieure
  • Lead Architects: Hans Kotek, Stefan Köll
  • External Design Partners:KTB – Kauer Ingenieure GmbH, Bartenbach GmbH
  • City:Bolzano
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© ATP/Becker
© ATP/Becker

Text description provided by the architects. The new headquarters of the service providers Markas in Bolzano was integrally designed with BIM by ATP on the basis of its winning scheme from a realization competition of 2016. The tower, which plays an important role in the cityscape, is characterized by a well-proportioned volume which, unusually, is capable of growing downwards. “Our idea was to make use of both the maximum permitted height of 40 meters and the overall potential volume in our design in such a way that the building contains reserve volume for further expansion”, explains Paul Ohnmacht, Head of Design at ATP Innsbruck. “If we had merely designed a conventional tower of this height with the current permitted volume then this tower would have been too slender and the floor plans would have been uneconomic.”

© ATP/Becker
© ATP/Becker

Hanging Gardens. The energy-efficient office building is publicly accessible via a generous forecourt. A garden level, which is designed for break times and events and connected to the canteen one the floor above via a spiral stair, floats at a height of 14 meters above several “open floors”. This marks the beginning of the actual office building on the floors above.

© ATP/Becker
© ATP/Becker

The mild temperatures of South Tyrol mean that one can also work amidst this greenery. A load-bearing structure that creates both space and lights. One prerequisite for this column-free and, hence, extremely flexible open-office concept is the massive V-shaped façade elements, which combine with the central technical and circulation cores to form the load-bearing structure.

© ATP/Becker
© ATP/Becker
Sixth floor plan
Sixth floor plan
© ATP/Becker
© ATP/Becker

The intersections of this hybrid, reinforced concrete, and cast steel structure support the entire building. This special façade concept offers the building huge interior design flexibility and a daylighting illumination factor of over 2. By using the full permitted height in this way it was possible to offer the workplaces a panoramic view of the surrounding mountains and the picturesque setting of Bolzano.

© ATP/Becker
© ATP/Becker

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:39100 Bolzano, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Markas Headquarters / ATP architects engineers" 30 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944244/markas-headquarters-atp-architects-engineers> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.