Casa Mejorada Pavilion / Arista Cero

Casa Mejorada Pavilion / Arista Cero

© Cesar Béjar© Cesar Béjar© Cesar Béjar© Cesar Béjar+ 21

  • Architects: Arista Cero
  • Area Area of this architecture project Area:  102
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Cesar Béjar
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, COP, Comex, MALLASOMBRA, PINTURA DE VIGAS, Tecnolite
  • Lead Architect:Fernando Gómez Vivas, Mario González , André Borges
  • Design Team:Valeria Borges
  • Engineering:Plaster
  • City:Mérida
  • Country:Mexico
More SpecsLess Specs
© Cesar Béjar
© Cesar Béjar

Text description provided by the architects. Located in the Mejorada neighbourhood in the historic centre of the city of Mérida, the project transforms an unused patio into a leisure pavilion. The proposal seeks to respect the pre-existing and to build only what is essential to generate greater amplitude in the space. The tour begins through a traditional hallway typical to many properties in the historic centre, alongside the hallway three steps above, we find the pool, finished with a stone wall that blends with the existing masonry sidewalls.

© Cesar Béjar
© Cesar Béjar
Floor Plan
Floor Plan
© Cesar Béjar
© Cesar Béjar

The proposal starts from two walls at the centre of the terrain, arranged differently to generate a route within the space. These walls support a steel grid which spatially generates different environments and functionally supports two quadrants with tarpaulins that creates shade on the interior. Two shaded areas are generated: a resting room with two chairs, a stool and a hammock and another area that gives access to the pool.

© Cesar Béjar
© Cesar Béjar
Section
Section
© Cesar Béjar
© Cesar Béjar

Regarding the material aspect, we sought to work with materials that age gracefully. Polished white cement for the floors, walls and pool, local stone on the back wall and steel to support the shadow meshes. The vegetation of the surrounding helps the users to feel as in a natural environment, despite being in the centre of the city.

© Cesar Béjar
© Cesar Béjar
© Cesar Béjar
© Cesar Béjar

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Mérida, Yuc., Mexico

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Casa Mejorada Pavilion / Arista Cero" [Pabellón Casa Mejorada / Arista Cero] 24 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944205/casa-mejorada-pavilion-arista-cero> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.