The Sunrise House / AVA Architects

The Sunrise House / AVA Architects

© Hoang Le Photography© Hoang Le Photography© Hoang Le Photography© Hoang Le Photography+ 35

  • Architects: AVA Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  578
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Hoang Le Photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Daikin, Hafele, Amido, Boao, TOA
  • Lead Architects:Nguyen Duc Lam
  • Design Team:Nguyen Duc Lam, Nguyen Thi Kieu Trang, Le Khanh Minh, Nguyen Van Chat, Nguyen Van Ninh
  • Clients:Vu Minh Dung
More SpecsLess Specs
© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography

Text description provided by the architects. The Sunrise House is a gift for the owner himself – a resident from Hanoi – after several years living and working in Danang City. The land of 243m2, located in the curve of Danang Bay, takes full dawn of Danang beach into its sight without any obstacles from surrounding buildings. From concept of creating a green space in a harmony with nature, the whole building is designed openly, having more trees, and taking advantage of outdoor natural light. One challenge - the land has only one open side, like most “tube” street houses in Vietnam, so AVA architects have analysed in details the environmental - climate features and made a totally satisfying proposal to the investor.

© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography
Section 02
Section 02
© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography

The Sunrise House has 3 floors with total use area of 578m2. The main spaces are oriented to sea view. Absolutely relaxing! The house is equipped with manual glass windows so that users can moderate natural light and wind because it’s very windy and rainy in winter here. The whole garden and living space of first floor are lifted to bring about free view from inside, instead of traditional design – first floor is surrounded by  stiff fence - like other buildings around. This is the best solution for ventilation, light, and view.

© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography
First Floor Plan
First Floor Plan
© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography

Both outdoor and indoor living spaces are pushed to the front so the splendid oceanic view can be fully enjoyed. Besides, the voids and plants are arranged alternately for light and sea breeze at any corner of the house. Living spaces on the second floor are linked by a corridor next to the void, creating a sense of sunlight, breeze and sea flavor of Danang Bay on each step in the house.

© Hoang Le Photography
© Hoang Le Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Sunrise House / AVA Architects" 21 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/944021/the-sunrise-house-ava-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.