Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, WindowsQiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, WindowsQiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, FacadeQiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, FacadeQiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - More Images+ 28

  • Design Team : Teng Jiang, Tim Mason, Falu Wang, Liang Deng, Liye Chen, Yanfeng Lyu, Wei Wang
  • Client : Qingdao baocui Garden Development Co.Ltd
  • City : Qingdao
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Windows
south facade along the road. Image © Weiqi Jin

BackgroundRegeneration of a redundant quarry
The Qiseshan Quarry Garden and Visitor Centre are located in a redundant quarry that ceased operations in 2017. As a result of intensive mining, the soil and vegetation in this area has been severely damaged over the years. With the environmental protection initiatives promoted by the local government and supported through investment from private capital, the subsequent ecological restoration has been on-going for several years. As a result the previous damaged land is now covered with greeneries, with a new ecological public garden to open in 2020.

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Windows
the continuous roofline. Image © Weiqi Jin

Concept: 'A fissure of the earth'
In order to make reference the site’s previous incarnation, the design concept of the Visitor Centre takes the meaning of ‘a fissure of the earth’, and uses a sharp and powerful architectural language to remind people of the ecological damage that has happened here.

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Windows
northwestern aerial view. Image © Weiqi Jin
form generation
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Windows
viewing the building from the garden. Image © Weiqi Jin

As The ‘fissure’ starts from the north, the building rises from the ground and ascends to the second floor as the form extends southwards. With the sense that the building is embedded into the landscape, the continuous roofline blurs the boundary between the ground and the floors, creating a sense of dynamic movement as it rises into the air at the southern point.

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, Patio
terraces and the garden. Image © Weiqi Jin
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
night view of the courtyard. Image © Weiqi Jin

The horizontality is defined by the buildings mass and langue of the elevation details echoing both the vast wilderness of its contextual setting and the strata of the ground below .

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Facade
the hidden building service platform. Image © Weiqi Jin
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Interior Photography, Deck
View the mountains from a under canopy terrace. Image © Weiqi Jin

Configuration: A semi-open courtyard layout
A central courtyard defines the heart of the complex, as daily activities from catering and shopping to exhibition display and property management are set out in rational and intuitive layout.

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Facade
the terraces with different heights. Image © Weiqi Jin
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Facade
steps to the upper terrace. Image © Weiqi Jin
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Interior Photography, Kitchen, Handrail
atrium. Image © Weiqi Jin

The outdoor passages, steps and terraces interspersed between the built spaces create a rich walking experience, stimulating not only the interaction between tourists and the building, but also providing multiple perspectives for viewing the Garden. In summary being a poetic composition of harmony between a restored landscape and iconic architecture.

Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Interior Photography, Column
the mushroom like column in the greenhouse. Image © Weiqi Jin
Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects - Exterior Photography, Facade
night view of the greenhouse. Image © Weiqi Jin

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Qingdao, Shandong, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Qiseshan Quarry Garden Visitor Centre / United Units Architects" 22 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943936/qiseshan-quarry-garden-visitor-centre-united-united-architects> ISSN 0719-8884

a passage in the west. Image © Weiqi Jin

七色山矿坑花园游客中心 / UUA建筑师事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.