We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Fire Station No. 4 / IDOM

Fire Station No. 4 / IDOM

© Iñaki Bergera© Iñaki Bergera© Iñaki Bergera© Iñaki Bergera+ 33

Zaragoza, Spain
  • Architects: IDOM
  • Area Area of this architecture project Area:  13401 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Iñaki Bergera
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cortizo, Europerfil, BEYEM, CIMESA, Philips, SITAB
  • Lead Architects: Antonio Lorén Collado, Raimundo Bambó Naya, José Angel Ruiz Gonzalez
  • Design Team:Nuria Montero García, Alejandro López Pèrez
  • Project Management:Antonio Lorén Collado, Rubén Pérez de Marcos, Jesús Gil Finestra, Alejandro Arnedo
  • Structures:Alberto Ayensa, Javier Bentué
  • Environmental Engineering:Jorge Guillén Ferrer
  • Lighting:Fernando Catalan Herreros
  • Public Health Services:Jorge Guillén Ferrer
  • Electrical Engineering:Fernando Catalan Herreros
  • Telecommunications:Diana López Martínez
  • Fire Strategy:Diego Abril
  • Acoustics:Raimundo Bambó Naya
  • Sustainability:Jorge Guillén Ferrer
  • CAD:Sergio Cubero Belenguer
  • Site Supervision:María Pilar Hernando, Antonio Lorén Collado, José Angel Ruiz Gonzalez
  • Project Execution Management:Ana Villacampa
  • Construction Management:José Angel Ruiz Gonzalez
  • City:Zaragoza
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

Text description provided by the architects. Fire Station No. 4, Avda de Zaragoza in the Casetas neighborhood, is located on a publicly owned plot next to the Casetas municipal swimming pools, in a well-connected area, which allows speedy emergency exits.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera
Ground floor plan
Ground floor plan
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The site in which the designed building is located has a rectangular geometry, 70 meters wide by an average of 115 longitudinal meters. Its total area is 8,000 m².

On the site, an L-shaped building with a total area of 1,245 m² has been built, of which 523 correspond to the vehicle garage, and 722 m² are for office use and living quarters.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The Plot is located at the western end of the Casetas urban neighborhood in Zaragoza and has a depression of approximately 1 meter below the grade of the main access road. It occupies a non-dominant position, in a depressed area destined for neighborhood amenities. The building responds to this circumstance with a towering height volume. The Tower is crowned with a telecommunications antenna that guarantees the efficiency and independence of the emergency service.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

Working 24 hours a day, this facility will attend emergency situations that may occur in area 4, which includes the neighborhoods of Casetas, Garrapinillos, Monzalbarba and Alfocea, as well as the surrounding municipalities, Utebo, Torres de Berrellén or Sobradiel, among others.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera
Elevation 01
Elevation 01
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The Needs Program required service spaces, bedrooms, toilets and changing rooms, which were related to the main spaces intended for the administrative management of the station, materials storage, and the storage and parking of emergency vehicles. This program was complemented by a gym and a dining room that had to be located on the ground floor, as well as an outdoor space for parking and the circulation of heavy vehicles, which allowed the correct access and exit of emergency vehicles. An overhead telecommunications antenna and emergency generator along with the facility’s specific installations, completed the needs program.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The Building is made up of three volumes of different heights, which allow different uses depending on their typology. Each one has different accesses for pedestrians or for vehicles and they are interconnected through the courtyard and the Tower staircase.

Volumetrically, the building can be explained as a plinth that gathers all the circulations and services, on which two volumes rest. The volume of the Tower and the volume of the garage that manages emergency vehicles.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

Most of the building is developed on the ground floor, where the different spaces integrated into an impression of unity. The materials of the facade harmonize the whole, creating a volumetric game in which the different uses are combined.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera
Elevation 02
Elevation 02
© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The distribution of spaces and dimensioning of uses responds to functional criteria and conditions in which the operations of the Fire Brigade and the requirements of the Fire Rescue and Civil Protection Service draw an orderly plan around a central space that provides natural light and ventilation. This central area is made up of a courtyard and a gymnasium that materialize in a continuous space that acts as the real lung of the building.

This new amenity is developed mainly on the ground floor, housing the different living quarters, changing rooms, communication center, bedrooms, gym, etc. On the upper floors and on the roof, there are small rooms for installations and a warehouse that configure a tower and which completes the complex as an iconic element that integrates the communications antenna.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The Tower houses all the infrastructures and installations of the center, so that the rest of the building's roof is free of any type of installation, being conceived as the fifth façade of the project.

The Garage as a container for vehicles, joins the service spaces and other uses through a courtyard that articulates and orders the building. It opens onto the maneuvering yard, in connection with the Avenida de Zaragoza roundabout, from which there is quick accessibility to the Casetas neighborhood and the adjacent industrial areas.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

The Courtyard is located in a central position, on the ground floor and acts as an articulating piece, a space that allows us to understand the operation of the building as a whole. Circulation spaces develop around the courtyard, constantly causing the relationship between infrastructure spaces, service spaces and vehicle parking bays, with emergency vehicles appearing as the backdrop for gym activities and administrative rooms and control.

© Iñaki Bergera
© Iñaki Bergera

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Avenida de Zaragoza, Casetas. Zaragoza +, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fire Station No. 4 / IDOM" [Parque de bomberos nº 4 / IDOM] 29 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943883/fire-station-no-4-idom> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.