We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Tapial Experimental House / Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

Tapial Experimental House / Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación KaiserCortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación KaiserCortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación KaiserCortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser+ 20

San Lorenzo, Bolivia
More SpecsLess Specs
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

Text description provided by the architects. The plot of the house is square-shaped and was cut from a cornfield. An access road separates it from the eucalyptus forest. The main dynamics of the volume is north-south, while the main windows are to the east and west.

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Ground Floor
Ground Floor
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

The housing structure coincides with the supporting structure. The 36cm thick rammed earth walls constructed in a U-shape with two corners guarantee a strong and rigid structure. Each corner was boarded up in a single phase of work, without joints. For the formation of the floor plan, five of these U's were erected, leaving gaps between them, which allow spatial transition, cross ventilation and natural lighting. Four free walls of rammed earth articulate and extend this compact volume, nailing it to the ground at its extreme points and defining the intermediate zones between interior and exterior.

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

Running foundations and overhangs of H ° C ° and an annular beam of H ° A ° connect everything in the horizontal direction. The former elevates the earth wall above the humidity zone and the latter also serves as a lintel for windows and doors. The main nave was built to have double height and the required shape in order to support the traditional roofs.

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

A clear geometry also requires a study of how to concentrate the services and determine the position of each of the installational elements. Breaking the integrity of the rammed earth walls was avoided, and the electrical installations were placed on the wall.

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Transversal Section 01
Transversal Section 01
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

The central solid body refers to traditional houses, the extensions to the exterior spaces are interpretations of the patio and gallery as distinctive of rural housing. All of this is in striking contrast to the rammed earth walls. It has a perfect geometric shape while at the same time it shows a surface full of life, caused by irregularities and surprises. The horizontal structure of the wall results from the very particular process of tamping the soil in layers of 5-8cm. The colour and texture of the surface result directly from the particular mix of coarse and fine soil and sand. 

The technology of rammed earth is laborious. Preparation, formwork assembly, plumbing and aligning all the geometry takes longer than the ramming of the prepared earth itself. Between three workers one cubic meter of rammed earth can be built per day. The low cost of raw materials compensates for the high cost of labour and produces a very low ecological burden. Much discipline and precision in the working process are also compensated when executing the fine work. With the conditions in the humid rooms as an exception, neither plasters nor paints are required. A repair of the damaged parts is done with soil, the surface is treated with natural products such as casein and wax. Thus an abrasion-resistant surface is obtained.

Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Tapial Experimental House / Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser" [Casa experimental de Tapial / Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser] 21 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943836/tapial-experimental-house-estudio-de-arquitectura-y-planificacion-kaiser> ISSN 0719-8884
Cortesía de Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

玻利维亚夯土实验住房 / Estudio de Arquitectura y Planificación Kaiser

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.