We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Camo House / WOW Architects

Camo House / WOW Architects
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

© Aaron Pocock© Aaron Pocock© Aaron Pocock© Aaron Pocock+ 23

  • Design Team:Wong Chiu Man, Mak Hon Yue, Xavier Tan, Aileen Peh, Irene, Cielo Kavundan
  • Clients:P&C
  • Engineering:CMP Consultants Private Limited
  • Landscape:Nyee Phoe Flower Garden Private Limited
  • Consultants:CCL Chartered Surveyors Private Limited, ATLV
  • Aluminium Doors & Windows:Lital Materials & Contract Engineers Private Limited
  • ACMV:GSL Engineering Works Private Limited
  • Pool Specialist:Saquaries Co. Private Limited
  • Lift:Meyer Engineering Private Limited
  • Home Automation:The Automated Lifestyle Private Limited
  • Country:Singapore
More SpecsLess Specs
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Text description provided by the architects. Camo House is located on a leafy residential street on the east coast of Singapore. Situated within a dense neighborhood, the building design represents the client’s love of the surroundings and the desire for a house that blends in and not stand out. The house is designed to ensure visual privacy of the residents with green design strategies in place to provide comfort and transform the living quality of the residents.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
First Floor Plan
First Floor Plan
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

At the same time, the residents did not want to have the strong sunlight from the east and west-facing facades to penetrate deeply into the rooms, especially in the early mornings and late afternoons when the sea breeze comes through the neighborhood. Thus, these criteria became the parametric considerations when designing the façade. It comprised of a perforated aluminium screen where the details for different times of the day, and weather conditions were developed and determined with the use of software programs Igeo and Grasshopper.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Thus, an urban camouflage tactic was adopted, in which the foliage inspired double skin façade integrates with its surroundings. This foliage imagery is generated based on the pattern derived from a photographic montage of the surrounding trees and street-scape. On top of this graphic, it is mapped with the visual and climatic patterns derived from desired zones of maximum and minimum visual transmission and airflow.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The perforations of the double skin façade help to regulate the temperature of the step out decks and reduce the temperature of interiors. It is also designed to have the option of fully opened sliding doors for cross ventilation and semi-open options especially on humid or stormy days. The extent of perforation is controlled by the sizes of apertures, and they are angled to shield out the early morning and late afternoon sun. Thus the heat load and air conditioning of the house is minimized and cooling is accomplished through cross ventilation.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock
Section A-A
Section A-A
© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The interior of the house is made up of a series of well-proportioned living spaces. On the ground floor, the living and dining room seamlessly open into a lush garden and lap pool, where a micro-climate is created by adopting a breeze block wall and landscaping. This wall is capable for cooling and privacy thus welcoming natural ventilation into the interiors allowing it to be used as a completely open space. 

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

The family room on the second floor then transforms into a hospitality guest suite and the corridors become gallery libraries. Finally, the house opens onto the roof terrace with panoramic views of the neighborhood, with large planters of dense landscaping and trees, providing shade and helps to cool down the house in a tropical climate. Camo House is systematically connected to the environment through green design strategies. In time, together with the screen and trees of the street-scape, the house is envisaged to blend in to the environment and become part of the urban landscape.

© Aaron Pocock
© Aaron Pocock

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Camo House / WOW Architects" 15 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943769/camo-house-wow-architects> ISSN 0719-8884
© Aaron Pocock

迷彩住宅,参数化“枝叶”拟态表皮 / WOW Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.