We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Palerm House / OHLAB

Palerm House / OHLAB

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 21

Lloret de Vista Alegre, Spain
  • Architects: OHLAB
  • Area Area of this architecture project Area:  1937 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  José Hevia
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, JUNG, ETHNICRAFT, Hisbalit, Huguet, Santa & Cole, Alcoceram, Contain, Creacuina, La Pecera, Paffoni, Paparkone, Perforsa, Roca
  • Lead Architects: Paloma Hernaiz, Jaime Oliver
  • Design Team:Paloma Hernaiz, Jaime Oliver, Rebeca Lavín, Silvia Morais, José Allona, Amalia Stavropoulou
  • Structure:Lorenzo Croce
  • Landscaping :Salvador Cañís
  • Quantity Surveyor:Jorge Ramón
  • Builder:Joaquín García Rubio
  • City:Lloret de Vista Alegre
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. Casa Palerm is as an extension of a rural hotel in the countryside of Lloret de Vistalegre, in the centre of Mallorca. It is a new independent building, close to the original farmhouse, which functions as a small holiday home. The project follows a discreet architecture, being integrated within its surrounding environment and performing efficiently, both economically and energetically.

© José Hevia
© José Hevia
Plan
Plan
© José Hevia
© José Hevia

The program is resolved in one level with a compact and elongated volume with pitched roof. The width is kept to six meters in order to use low-cost beams and structure with no columns. The layout, parallel to the slope of the terrain, allows all the rooms to enjoy views of the countryside and the Tramontana mountains towards the north and take advantage of the south sun. This arrangement also favours crossed ventilations, natural lighting and the thermoregulation of the house.

© José Hevia
© José Hevia

Transversely, the volume is perforated by an imaginary box creating a central hole, the living-dining room. On the floor, a concrete tongue creates terraces on each side of the living space, both enlarging and connecting it to the landscape. On the ceiling, a wattle (cañizo) pergola crosses the hollow space and expands on both sides. In this way, the terraces are protected from the summer sun, and the wattle filters the light - creating a Mediterranean play of lights and shadows. The windows of this space can be completely hidden in the walls of the façade, so that the living-dining room becomes an external porch and invades the north and south terraces depending on season.

© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia
© José Hevia

On the south terrace, the concrete tongue ends with a wide bench made of local stone marés, from where one can view the framed landscape through the big opening of the house that intentionally has a panoramic format with a cinematographic proportion (2.66:1). This ratio of the old Cinemascope evokes the personal imagery that bring us back to old movie theatres. Thus, from the south terrace we can watch the living room as the stage of everyday life - with both the fields and the Tramontana mountains panoramically cropped as a backdrop.

© José Hevia
© José Hevia
Cross section
Cross section
© José Hevia
© José Hevia

Towards the north, the terrace works as a podium (above the rain water tank) to contemplate the views and the pool.

© José Hevia
© José Hevia

Simple yet effective solutions, both in terms of design and energy efficiency, complete the house. The impact of the sun is mitigated by the wattle pergola, the Mallorquian shutters and the planting of deciduous trees provide shade in summer. Rainwater is stored in the water tank and then is reused for the irrigation of the low maintenance Mediterranean garden, the filling of the toilet tanks, and for the pool. Traditional construction details are used, as well as a palette of natural and local materials - such as rustic lime mortar plastering, reused ceramic roof tiles, hydraulic tiles, local mares stone, cane, sepi wood and artisan cement floors and sinks.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Palerm House / OHLAB" [Casa Palerm / OHLAB] 17 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943702/palerm-house-ohlab> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.