Dentist Clinic SG / ATELIER GIAVENALE

Dentist Clinic SG / ATELIER GIAVENALE

© Brando Ghinzelli© Brando Ghinzelli© Brando Ghinzelli© Brando Ghinzelli+ 20

  • Architects: ATELIER GIAVENALE
  • Area Area of this architecture project Area:  100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Brando Ghinzelli
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Falegnameria Demar, Tendaggi
  • Architect In Charge:Alberto Caddeo
  • City:Schio
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli

Text description provided by the architects. Playfulness and transparency are the themes at the base of the project for the dental clinic dedicated to children. Three distinct areas are created within the main space thanks to the use of curtains hanging from circular rails. To reinforce the limit of these spaces, there are custom-made carpets that regain the perimeter of the curtains on the ground. The feeling from the inside of these “rooms” is that of protection and intimacy, however, the visibility from the outside is ensured, so that parents have a view towards their children while they play.

© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli
Floor plan
Floor plan
© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli

The layout of the internal space aims to create a light and relaxing atmosphere, where young patients could feel comfortable while waiting for their appointment.

© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli

The pastel shades of the furnishings, inspired by the production of Donald Judd, and the use of natural materials, help to the achievement of a friendly and relaxed mood.

© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli

The furniture is designed so that it can be easily moved, changing the layout of the room and promoting new configurations, permitting to use the room differently every day. Stools can be used both for sitting and as large baskets containing toys for children. The walls have been painted with special paint transforming them into blackboards. Different drawings appear every day, increasing the perception of a constantly changing space.

© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli

Overall, the environment promotes the exchange and interaction between patients and their parents, eliminating the classic social barriers and mixing different worlds within the same space.

© Brando Ghinzelli
© Brando Ghinzelli

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:36015 Schio, Province of Vicenza, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Dentist Clinic SG / ATELIER GIAVENALE" 14 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943685/dentist-clinic-sg-atelier-giavenale> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.