We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Klaprozenweg Municipality of Amsterdam / Hollandse Nieuwe

Klaprozenweg Municipality of Amsterdam / Hollandse Nieuwe

© Ewout Huibers© Ewout Huibers© Ewout Huibers© Ewout Huibers+ 23

More SpecsLess Specs
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Text description provided by the architects. The goal of the municipality of Amsterdam has with its current housing policy is one that seeks to find attractive, efficient, and environmentally friendly homes for civil servants. To realize this, the municipality has created a policy in which there are two bigger ‘head locations’ and a number of smaller locations throughout the city. A number of public services have been incorporated in this location aside from its existing management functions; another detail is the semi-public workspace which civil servants of all other locations may use. This general area has a number of facilities like a semi-public plaza which has the aesthetic of a grand café, housing diverse meeting places.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Social contact is key in the plaza; one can order a quality cup of coffee during a meeting here. This area hosts a catering facility as well, and some locations now have service points for the operational management cluster. The extended part of the plaza houses the superflexzone. This zone consists of workplaces as well as flex places, which can be used as overflow for the rentable units and by civil servants who will only spend a short amount of time working in this building. The plaza and superflexzone have been designed in such a way that there is a logical change from the busier parts of the building to the quieter areas with flexible workplaces.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The conference center is meant to be used for formal meetings and has a representative appearance. When reserving a conference room, one can opt for catering and audiovisual tools. Sustainability and recycling are central themes at Hollands Nieuwe. We have been asked to come up with a design for this zone and a number of office buildings. We based our design on 3 pointers:

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

A healthy and sustainable workplace. The existing interior has been recycled as a resource bank for the new interior. The materials that have been used, including the interior finish, are environmentally-friendly. Several Well Standard principles have been applied in this design.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Local flavour meets Amsterdam. We have created a tough image that perfectly fits the rough world of the fabrication- and shipbuilding industry that Amsterdam Noord is so inseparable with. A large number of diverse workplaces correspond with the flexible way of working in today’s world. Employees can choose to work on their own, arrange meetings formal and informal, or focus on group work for a longer period of time; the large scale of possible workplaces has realized this vision. The realized workplaces have been properly insulated. The spaces have pleasant acoustics as well as a comfortable climate; this counts for both individual and group workplaces.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The excellent process through the use of VR. All design phases have been supported by the use of VR. Virtual Reality enables us to discuss the wishes of the client in great detail, which in turn helps us to come up with the best possible design.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

The Result.cThe first floor houses an inviting meeting place. Employees can meet each other and visitors in this space, for perhaps an informal meeting or a conference in one of the bigger rooms. The visitors can use these facilities after they have informed the reception. We have chosen bright color schemes for each part of the building, which in essence are neutral and help visitors to easily navigate the building. The possibility of separation between workplaces make them freely divisible and can be used flexibly as well. The staircase has been designed in such a manner that it invites the visitor to be active, and leads to the upper parts of the building. One floor discerns itself by the robust, centrally-placed block in which several conference rooms have been incorporated. Several workplaces have been situated around this block as well. Inspired by nature, we’ve interwoven plant motifs throughout the entire design. The walls have been re-used, the pillars have been covered with a new layer of foil to make them look as new.

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Amsterdam Noord: a proper example of Amsterdam’s ambition and realization thereof!

© Ewout Huibers
© Ewout Huibers

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Klaprozenweg, Amsterdam-North, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Klaprozenweg Municipality of Amsterdam / Hollandse Nieuwe" 27 Aug 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943466/klaprozenweg-municipality-of-amsterdam-hollandse-nieuwe> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.