Cangzhou Mingzhu International Clothing Industry Characteristic Town’s Service Community / y.ad studio

Cangzhou Mingzhu International Clothing Industry Characteristic Town’s Service Community / y.ad studio

Plant courtyard. Image © Lotan Architectural PhotographyCorridor space under light and shadows. Image © Lotan Architectural PhotographyMultifunctional activity space. Image © Lotan Architectural PhotographySouth facade of design studio / fabric library. Image © Lotan Architectural Photography+ 47

  • Architects: y.ad studio
  • Area Area of this architecture project Area:  26667
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Lotan Architectural Photography
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Viva, 桃花江, 瑞奥格斯
  • Design Team:Yang Yan, Maofeng He, Yu Yan
  • Construction Drawings:Hebei Jingcheng Architectural Design Co., Ltd.
  • Steel Structure Design:Zhenzhong Huo
  • Client:Hebei Mingzhu Garment Culture Co., Ltd.
More SpecsLess Specs
South facade of design studio / fabric library. Image © Lotan Architectural Photography
South facade of design studio / fabric library. Image © Lotan Architectural Photography

Project Background
After the Beijing-Tianjin-Hebei Integrated Development Outline Plan was upgraded to China's national development plan, Beijing's non-capital functions have been transferred outwards, with the clothing wholesale and processing industries bearing the brunt. Under such background, Cangzhou Dongsu Group took advantage of Cangzhou's geographical advantages to invest in the construction of Mingzhu Trade City and Mingzhu International Clothing Industry Characteristic Town. The whole industry chain has undertaken the pressure from Beijing's Clothing Industry and even transformed and upgraded on top of it, trying to create a new business operation model that integrates design and development, production and processing, wholesale and retail, warehousing and logistics, e-commerce, entertainment and leisure.

East facade. Image © Lotan Architectural Photography
East facade. Image © Lotan Architectural Photography

This project is located in the Mingzhu International Clothing Industry Characteristic Town of Cangdong Economic Development Zone. The project has been fully launched. It has undertaken the entire industrial chain of R&D, design, processing, and sales of Beijing clothing industry. At the same time, it has also established a clothing research institute and a clothing design institute. Cangdong Development Zone has obvious advantages in this process because there is a lot of unused and undeveloped saline land and it has very convenient transportation. The entire town is dominated by the clothing industry featuring the smart manufacturing. The goal is to form a professional clothing industry cluster that integrates industry aggregation and services, industrial park development, clothing design research and development, one-stop sourcing of materials and accessories, financial services,logistics services, marketing services, branding, and exhibition services.

Plant courtyard. Image © Lotan Architectural Photography
Plant courtyard. Image © Lotan Architectural Photography

Proper Design Principles
In the initial site survey, the client took us to the site and some completed projects. The client was against relying on too much purely decorations or expensive materials to create spaces and scenes like some other typical real estate projects. They did not want us to deliberately build an "internet-famous spot" or "landmark" by creating catchy architectural form or spaces. Instead, the client team hoped us to approach the design based on functionality and actual situations while avoiding excessive pursuit of perfectionism of materials or craftsmanship. We were asked to figure out an appropriate solution, and to define the space through the design, aesthetic and atmosphere. They also imagined this building as a "starting point" to create an open, friendly, natural and attractive public space for communication, leisure and exhibition, which can then extend to the entire industrial park. These ideas are perfectly aligned with the design philosophy of our studio. We adhere to and practice the design principles of "staying thrifty, restraint and integrated, pursuing reality, daily life and natural beauty, and ensuring proper design based on actual conditions".

Translucent glass boxes. Image © Lotan Architectural Photography
Translucent glass boxes. Image © Lotan Architectural Photography

Open Space/ Three-dimensional Community
There was an existing R&D office building in the southwest corner of the site, which had re-shaped the site from the original square to an L-shaped one. Therefore, we needed to not only consider the formal relationship between the existing building and new buildings, but also take care of the circulation between them. Since the volume and height of the existing building are not small, we placed the tallest volume in the corresponding northeast corner to balance the overall architectural form of the entire building cluster.

Fabric library / design studio at dusk. Image © Lotan Architectural Photography
Fabric library / design studio at dusk. Image © Lotan Architectural Photography
Axonometric diagram of landscape
Axonometric diagram of landscape
Central tree array and corridor. Image © Lotan Architectural Photography
Central tree array and corridor. Image © Lotan Architectural Photography

In terms of spatial organization, we stacked the functional spaces, living communities and supporting services with an open entry as connection. We intended to create a three-dimensional composite space, where commercial, exhibition, working, living and leisure functions can be integrated into one so as to achieve an ideal scenario of coexistence.

Axonometric diagram of functions
Axonometric diagram of functions
West entrance corridor. Image © Lotan Architectural Photography
West entrance corridor. Image © Lotan Architectural Photography
Corridor - transitional space under light and shadows. Image © Lotan Architectural Photography
Corridor - transitional space under light and shadows. Image © Lotan Architectural Photography

Inward Courtyard / Solid vs. Void
To avoid making the whole building cluster too bulky, we tried to construct the space through stagger and intersection of volumes and meanwhile, create many courtyards and open spaces between the building masses. The shift of the solid and void functions as the thread of the spatial narrative, and the in-between spaces enable natural transition between different functional blocks and courtyards.

Corridor space under light and shadows. Image © Lotan Architectural Photography
Corridor space under light and shadows. Image © Lotan Architectural Photography

Light, Shadows and Structure
Reality is an important concept that we wanted to implement throughout the design. We abandoned the excessive decoration and pursued the true presentation of materials and spaces. We also tried to make sure the process was as clear as possible from the functional space distribution in the early stage to the final construction to prevent waste from modification or duplication. Starting from selecting simple and modest materials such as fair-faced concrete, we also wanted to avoid too many decorative surfaces so that one-time molding can be achieved. Due to the overall design of the interior and exterior of the building, different types of professions, like structure, MEP and architectural design, can be integrated as much as possible. The structure is almost completely exposed to display its beauty. Natural light and shadows also help shape the space.

Steel roof structure of multifunctional activity space. Image © Lotan Architectural Photography
Steel roof structure of multifunctional activity space. Image © Lotan Architectural Photography
Multifunctional activity space. Image © Lotan Architectural Photography
Multifunctional activity space. Image © Lotan Architectural Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Intersection of Huanghe Road & Qiyun Road, Cangdong Economic Development Zone, Cangzhou, Hebei, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cangzhou Mingzhu International Clothing Industry Characteristic Town’s Service Community / y.ad studio" 13 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/943380/cangzhou-mingzhu-international-clothing-industry-characteristic-towns-service-community-yad-studio> ISSN 0719-8884
North entrance corridor. Image © Lotan Architectural Photography

沧州明珠国际服饰生态新城会客中心 / 上海严旸建筑设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.