Artist Retreat / Gluck+

Artist Retreat / Gluck+

Artist Retreat / Gluck+ - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, CourtyardArtist Retreat / Gluck+ - Exterior Photography, Facade, GardenArtist Retreat / Gluck+ - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail, CourtyardArtist Retreat / Gluck+ - Exterior Photography, Garden+ 17

More SpecsLess Specs
Artist Retreat / Gluck+ - Exterior Photography, Garden
© Paul Warchol

Text description provided by the architects. Located on a land conservancy, a collection of wood-clad cubes orient toward a pond on a sloped site. These eight forms touch the ground lightly and follow the contours of the land, linked by glass enclosed hallways. The simple shapes are strong silhouettes in an agricultural landscape, organized in a shifting grid akin to farming plots in the area. The slatted weathered hemlock cladding is a nod to the utilitarian barn structures that dot the local landscape.

Artist Retreat / Gluck+ - Exterior Photography, Facade, Garden
© Paul Warchol
Site
Artist Retreat / Gluck+ - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail, Courtyard
© Paul Warchol

From the drive approach, the house gives little away. The solid and almost barn-like cubes flank the entry that is simply enclosed by a burnished concrete wall with high clerestory. Upon entering, the entry opens up to a glass “bridge,” revealing the pond beyond. Designed as a working retreat for an experimental photographer, the single room structures are divided by function — live, work, sleep. A detached cluster of cubes houses the photography studio and darkroom. Living, dining and bedrooms comprise another cluster centered around an outdoor courtyard.

Plan Site
Artist Retreat / Gluck+ - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, Windows
© Paul Warchol
Concept
Artist Retreat / Gluck+ - Interior Photography, Bedroom
© Paul Warchol

There is a porosity to the interior world of this retreat. Glass hallways link the cubes and transform into open air bridges with simple sliding doors. Large picture windows and door openings align for expansive views to the landscape. The result is privacy between the different programmatic elements in each cube, with a visual layering of space as the land is slowly revealed.

Artist Retreat / Gluck+ - Exterior Photography, Windows
© Paul Warchol

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nueva York, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Artist Retreat / Gluck+" 02 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942775/artist-retreat-gluck-plus> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.