Filothei House / Divercity Architects

Filothei House / Divercity Architects

© Mariana Bisti© Mariana Bisti© Mariana Bisti© Mariana Bisti+ 18

Filothei, Greece
  • Area Area of this architecture project Area:  600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Mariana Bisti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Golden Door, Lafarge Holcim, Papadatos, Acrilan water experience, Adobe, Climatism, EKEAS METAL, Ergochrom, Iakovos Papageorgiou, Kitchen plus, Luun, McNeel, Melis Block, Mipeco, Sanco, Titopoulos & S.I.A, Trigoni Bros, Valsamidis A.T.E.A., Zisis wood design
  • Structural Engineer:MFP - K. Mylonas I. Prionas & Associates
  • Service Engineer:TEKEM
  • Landscape:West Green
  • Ff&E Consultant:Thingk - Sophia Vantaraki
  • Lighting Designer:LUUN
  • Audiovisual Consultant:Projecting & Sounding ART
  • Construction Manager:F. & K. Kydoniatis Architects & Partners
  • City:Filothei
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

Text description provided by the architects. This residential project is a detached family house located in Filothei, a low-density leafy suburb of Athens. The clients wanted an intimate family house that could accommodate guests and become a space for entertainment at the same time. A key consideration in the design is the accommodation of a large building programme, within a tight plot.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

The heart of the Filothei House is a double-height living room connected with the dining area and the kitchen overlooking the linear pool. The mezzanine works as an ‘in-between’ space that separates the private areas from the rest of the house and acts as a meeting point for the family members. Filothei House is formed of a compact concrete volume with a strong tectonic character.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
Ground floor plan
Ground floor plan
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

Τhe facade is eye-catching in its silhouette of stacked volumes punctuated with recessed cut-outs and elevated gardens. The incisions on the exposed concrete volume uncover a secondary softer layer of the house, which has timber clad and reinforces the spatial dialogue between the inner and outer layers.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

The design aims to provide an outdoor experience to the everyday family life while offering a degree of fragmentation that brings the building closer to the scale of residential urban units.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Filothei House / Divercity Architects" 04 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942758/filothei-house-divercity-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.