Castle Cove House / TERROIR + Pascale Gomes McNabb

Castle Cove House / TERROIR + Pascale Gomes McNabb

© Brett Boardman Photography© Brett Boardman Photography© Brett Boardman Photography© Brett Boardman Photography+ 19

Castle Cove, Australia
  • Lead Architects:Gerard Reinmuth, Chris Rogers, Scott Balmforth
  • Design Team:Robert Beson, Sarah Benton, Josh Lynch, Amanda Clarke, Alex Moore, Kirrill Grigarin
  • Structural Engineer:SDA
  • Hydraulic Engineer Design:Warren Smith & Partners
  • Esd Advice & Thermal Modelling:Beckham Price - SBE
  • Interiors:TERROIR in collaboration with Pascale Gomes-McNabb Design
  • Interior Styling:Pascale Gomes-McNabb Design
  • Lighting Design:TERROIR in collaboration with Pascale Gomes-McNabb Design
  • Builder Concrete Structure:Olding Constructions
  • Builder Exterior And Interior Finishing:Ed Callanan – Callic Constructions
  • Joinery:Rintoul
  • Concreter:GD Concrete
  • Metalwork & Structural Steel Contractor :Salken Engineering
  • Electrical Contractor :CandSnee
  • Plumbing Contractor :Innerwest Plumbing
More SpecsLess Specs
© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Text description provided by the architects. The history of the single-family house in Sydney during the last century is one that fuses an evolving approach to our relationship with the landscape with a history of experimentation in residential house design.  These two strands have come together most memorably in the occupation of the steep and often spectacular landscapes around the inner harbour and the modes of habitation made possible in the way these houses relate to their site and Sydney’s benign climate.

Basement plan
Basement plan

This project is sited in one of these classic Sydney contexts, Castle Cove, where steep ravines contain tributaries that flow through angophora bushland down to the harbour. The sandstone geology is omnipresent and takes many forms, from mighty escarpments to minor ripples in the bedrock. These landscape tectonics inform the design, where a concrete shell of irregular geometry steps around outcrops and contours, creating an indeterminate form that is distinctively new but also could equally be a strange object ‘unearthed’ in excavation. Either way, the concrete element reverberates with the site geometry while forming a built escarpment that provides a plateau for habitation.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

The concrete escarpment is roofed in a zinc membrane that folds over to form a smaller pocket to the rear containing private rooms.  Both materials will patinate over time, moving again from a “new” to “pre-existing” form. The infrastructural nature of this primary gesture has in its counterpoint the means of occupying the house through a series of crafted timber linings that enableoccupation of this concrete landscape with a spirit and glamour reminiscent of the California’s mid-century houses by John Lautner and others.   The resulting interior spaces connect inhabitants with the monumental and wonderous nature of the landscape yet still provide intimate moments for occupation that are so necessary for everyday life.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

These linings are further embellished with a number of steel, brass and mirror inserts that are like devices or instruments that start in the practical requirements of occupation, given their basis in linings, benches, windows and skylights.  The common thread through each instrument is the further diffusion of the concrete container both physically (in fissures and pockets that increase its porosity) and perceptually (through mirrors, skylights passing through all levels, openings that limit acoustic privacy) that serve to mentally expand the scale of the building.  In every case, the instruments serve to intensify the relation between occupants and landscape so directly established by the primary concrete form.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

This strong connection to place has also led to passive house strategies embedded in and intertwined through the form of the structure. The basement acts as a cold sink that allows for cool air to be constantly drawn through the main living spaces via floor vents and operable skylights purposely tilted north to draw heat and assist in the convection process. Combined with cross ventilation, generous overhangs, thermal mass, double glazing with internal and external blinds and a hydronic under floor heating system these passive strategies have produced a thermally stable environment for the occupants that requires little active power consumption.

© Brett Boardman Photography
© Brett Boardman Photography

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Castle Cove House / TERROIR + Pascale Gomes McNabb" 03 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942754/castle-cove-house-terroir-plus-pascale-gomes-mcnabb> ISSN 0719-8884
© Brett Boardman Photography

澳大利亚城堡湾住宅 / TERROIR + Pascale Gomes McNabb

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.