We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Standaertsite Park / murmuur architecten + Carton123 architecten + AE-architecten

Standaertsite Park / murmuur architecten + Carton123 architecten + AE-architecten

© Michiel De Cleene© Michiel De Cleene© Michiel De Cleene© Michiel De Cleene+ 20

More SpecsLess Specs
© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene
Site plan
Site plan
© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

Text description provided by the architects. The site of the former do-it-yourself shop 'Standaert' is linked to 2 streets of the dense centre of Ledeberg. Apart from this link, the site reaches deep into the inner area, surrounded by garden walls and outbuildings. By removing a part of the site’s surroundings, an opening is made in the city, and suddenly a perspective appears. 

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

The main intention of the designers was to keep the size of the park as large as possible and to also have an impact on both streets of this dense urban fabric. The built space was limited and used rationally. 

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

It is too young to be listed as a monument but, partly due to the fine metal trusses and heavy wooden beams, it is already a 'young' industrial heritage. Because of its long years of service as a shop, it has become part of the city's memory for the residents of Ghent. In fact, ‘Standaert’ was the oldest do-it-yourself store in Belgium.

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

The design proposal retains and restores the warehouse in the centre, as it is the most beautiful existing structure on the site. It will be a large, slender building standing perpendicular to the axis of the site. This former warehouse becomes the beating heart of the site with 4 ateliers / polyvalent spaces where many community activities will take place. A large passage, open to the ridge, connects both sides of the park. 

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

From the warehouse, visitors will have an overview of a large part of the park. The architecture explores the possibilities of the boundary between inside and outside. Benches against the façade’s timberwork provide space to meet under the spacious roof crossing. The transparent base enhances the view. Among other things, it accommodates 'the inn', the little café kept open by the neighbourhood. The studios on the upper floor have a more introverted character. 

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

In addition, a large, bright canopy in the corner of the site accommodates activities that have less need of heating, such as neighbourhood parties, concerts, markets, etc. The canopy forms the background of the park when entering from the Bertolfstraat. The deaf centre, which lies behind the common wall, has its own entrance to the park in the corner. This creates a whole new dynamic between the deaf centre and the neighbourhood.

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

The canopy stretches between the common walls of the site, columnless so that the park runs freely underneath. The canopy is made up of the recovered laminated rafters from the demolished sheds. The design team came up with the same principle for the re-use of the existing concrete pavement by making drainage holes where necessary, but this idea was not considered eligible by the city. The park extends to the streets, brings the greenery to the edge of the pavement, briefly breaks through the rows of facades. The entrances are kept clear and the blind facades are finished. Works of art by Marc Nagtzaam adorn the blind facades like steel line drawings against which climbing plants can grow. 

© Michiel De Cleene
© Michiel De Cleene

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ghent, Belgium

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Standaertsite Park / murmuur architecten + Carton123 architecten + AE-architecten" 04 Aug 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942738/standaertsite-park-murmuur-architecten-plus-carton123-architecten-plus-ae-architecten> ISSN 0719-8884
© Michiel De Cleene

比利时最老DIY商店改造公园 / murmuur architecten + Carton123 architecten + AE-architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.