Stefano Boeri Wins International Competition to Design Largest Rehabilitation Center in Shenzhen, China

Stefano Boeri Wins International Competition to Design Largest Rehabilitation Center in Shenzhen, China

Stefano Boeri Architetti has won the international competition for the construction of the largest and most innovative Rehabilitation Centre in Shenzhen, China. With his Chinese office, SBA was selected by a jury composed of local and international figures such as Peter Cook and Sou Fujimoto. Planned to be built in the next three years, the project will put in place “a set of green terraces and overlapping spaces in a sustainable system combining nature, architecture and biodiversity and including internal gardens dedicated to rehabilitation”.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti China Courtesy of Stefano Boeri Architetti China Courtesy of Stefano Boeri Architetti China Courtesy of Stefano Boeri Architetti China + 6

Located in the south-east of China, in an area currently undergoing considerable development and expansion, the SBA-designed Shenzhen Rehabilitation Center is fully accessible and completely integrated into the urban fabric of the Longhua district. On that note, Xu Yibo, partner at Stefano Boeri Architects China, states that the “rehabilitation center will be able to blend nature and landscape in search of the mature, safe and welcoming character of the city”.

Adjacent to an urban park and directly connected to the city's light mobility system, the development is entirely dedicated to people with disabilities aged from 16 to 60. Recognized because of its innovative approach to disability issues, the center is a pioneer of social inclusion and cohesion for the disabled in China. Combining aspects that have so far not been investigated like the integration of green spaces in continuity with all the different functions and at every level, and the desire to open up the structure towards the city creating a welcoming and permeable building, the proposal was in fact chosen because of its ground-breaking attitude towards the problematic.

Courtesy of Stefano Boeri Architetti China
Courtesy of Stefano Boeri Architetti China

Our project opens up a new perspective on the architecture of large rehabilitation centres. This is firstly because it perceives the concept of motor and/or cognitive disability not as an example of fragility suffered by a minority of people but as a condition that is common to us all, even if only during one phase of our life. Secondly, it offers an idea of total accessibility to spaces and rehabilitation services and thirdly because in recognizing the extraordinary therapeutic quality of greenery and nature, it offers an astonishing amount of accessible green and open spaces dedicated to all different styles of rehabilitation. -- Stefano Boeri, SBA founder.

Including a wide range of functions such as rehabilitation, training, recreational and artistic activities, accommodation, education, workspaces, and a museum, the pilot project also generates a sports center. Aiming to give support to patients in their daily life, the Rehabilitation Center offers a space for competitions, individual and team training, and numerous structures and training courses dedicated to various disabilities. On another hand, a space for vegetation is generated on the therapeutic roof garden, integrated with advanced renewable energy production systems. Housing native plant species, the greenery engenders a continuity with the adjacent public park, strengthening the relationship between inside and outside. Fundamental elements of the design, trees, and plants “mirror the changing paths and architectural volumes”. In the center, an open public courtyard links different functional areas.

The project combines aspects for a rehabilitation centre in China that have so far not been investigated. These include architecture that is innovative and reassuring, the integration of green spaces in continuity with all the different functions and at every level, the desire to open up the structure towards the city and a welcoming and permeable building, not a fence or barrier. There is a need for a break with the past and the desire, shared with the local authorities themselves, is that of creating a new model. In order to do this, we will also make use of Italian excellence. -- Pietro Chiodi, Architecture Design Director of Stefano Boeri Architetti China.

 Stefano Boeri Architetti China

  • Partner: Stefano Boeri, Yibo Xu
  • Project Director: Pietro Chiodi
  • Client: Engineering Design Management Center of Bureau of Public Works of Shenzhen Municipality

Competition Phase

  • Concept design: Luojia Xu, Sebastiano Cattiodoro
  • Schematic design: Juan Liu, Luojia Xu, Sebastiano Cattiodoro, Mohamed Yasser Elsarif, Jinye Du
  • Structure Consultant: Lei Gu

Design&Development Phase

  • Design Team: Juan Liu, Luojia Xu, Sebastiano Cattiodoro, Mohamed Yasser Elsarif, Jinye Du, Yinxin Bao,Yitao Huang

Image gallery

See all Show less
About this author
Cite: Christele Harrouk. "Stefano Boeri Wins International Competition to Design Largest Rehabilitation Center in Shenzhen, China" 30 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942690/stefano-boeri-wins-international-competition-to-design-largest-rehabilitation-center-in-shenzhen-china/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Stefano Boeri Architetti China

博埃里‘疗愈之山’,赢深圳创新创业无障碍服务中心竞赛

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.