We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

AVA Altenrhein Water Plant / Lukas Imhof Architektur

AVA Altenrhein Water Plant / Lukas Imhof Architektur

© Hannes Heinzer© Hannes Heinzer© Hannes Heinzer© Hannes Heinzer+ 25

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

Text description provided by the architects. Form and facade of the new plant for the elimination of micropollutants from water develops very directly from the technical conditions of the building.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer
Plan
Plan
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

The partition walls of the clarifiers were extended to form pilasters that support the roof. In the lower part, the façade directly shows the concrete troughs of the clarifiers, which were designed as a façade with a formwork insert made by a carpenter. Above this, as a natural ventilation, a room-high "filter zone" was built - so an artificial ventilation could be avoided. The "ventilation grids" consist of staggered wooden slats.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

The same façade, but in a closed version and protected by a concrete canopy, also extends around the lower part of the building. Its open structure allows the technically necessary ventilation inlets and outlets to be integrated almost invisibly.

© Hannes Heinzer
© Hannes Heinzer

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Altenrhein, Switzerland

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "AVA Altenrhein Water Plant / Lukas Imhof Architektur" 01 Jul 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942601/ava-altenrhein-water-plant-lukas-imhof-architektur> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.