We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Filtered Light House / CRS SDN BHD

Filtered Light House / CRS SDN BHD
© Raynce Tan
© Raynce Tan

© Raynce Tan© Raynce Tan© Raynce Tan© Raynce Tan+ 27

Johor Bahru, Malaysia
  • Architects: CRS SDN BHD
  • Area Area of this architecture project Area:  1700 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Raynce Tan
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Nippon Paint, Figata Furniture, People Design, Trimble Navigation, Virgo Laminates, Wood It
More SpecsLess Specs
© Raynce Tan
© Raynce Tan

Text description provided by the architects. Commissioned by a young couple, the brief was not complicated nor typical. With just the occupancy of 2 members, the intermediate terraced house was bigger than enough for the newly wed. The concept for the interior design was to resolve the daylight issue that occurs to most of intermediate terraced housing in Malaysia. With that, the bedroom at ground floor was taken down to allow a semi outdoor patio at the back of the house, which was separated with a glass panel door adjacent to the dining area. The dining space cum dry kitchen is now illuminated with ample of natural daylight and cross ventilation.

© Raynce Tan
© Raynce Tan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Raynce Tan
© Raynce Tan

As a young couple, the living room was kept compacted with a comfy 3 seater sofa and a simple and minimal television console. The living area was linearly connected with a 6 seater solid wood dining table and quartz stone breakfast table. A concrete ledge was designed next to the dining table for casual seating during friends visit. The staircase were carefully treated with vertical timber panel to hide the staggering line of the staircase, which does not interact well with the other elements.

© Raynce Tan
© Raynce Tan

At the front, the entrance was altered to have the main door at the side and a patio was created outside the living room. The new patio was layered by a new perforated panel which act as a grill and privacy screening. With this, the sliding door can be constantly open to create a maximum cross ventilation for the ground floor space. On the upper floor, the family room was converted to a walk in wardrobe with ample of daylight from the top hung window above.

© Raynce Tan
© Raynce Tan

The master bedroom was carefully treated with carpentry to celebrate the a-frame ceiling provided by the Architect's design.The overall tone and color was kept minimal and light. A mixture of light timber, raw cement, and white stones were chosen to create a minimalism and contemporary ambiance which fits in perfectly with the simplicity of the new layout space planning.  

© Raynce Tan
© Raynce Tan

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Filtered Light House / CRS SDN BHD" 28 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/942443/filtered-light-house-crs-sdn-bhd> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.