Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior PhotographyJiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior PhotographyJiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior PhotographyJiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography+ 33

  • Architects: UAD - ACRC
  • Area Area of this architecture project Area :  3285
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Qiang Zhao
  • Lead Architects : Huifeng Hu, Rongbin Peng
  • Design Team : Huifeng Hu, Rongbin Peng, Chenfan Zhang, Ziquan Zhang, Xidan Xie
  • Engineering : Jie Zhang, Ziwen Ding, Xiao Jiang, Zhongming Wang, Xu Chen
  • Landscape : Weiling Wu, Jietao Wangm Conghua Xu, Chi Zhang, Haiyan Yao, Ying He, Dan Ao, Jingxian Gu
  • Client : Shaoxing Cultural Tourism Group Co.Ltd
  • City : Shaoxing
  • Country : China
More SpecsLess Specs
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
The Jiyu Pavilion at the End of the Spirit Road After Reformation. Image © Qiang Zhao

Text description provided by the architects. The Great Yu Mausoleum is located at the foot of Kuaiji Mountain, six kilometers southeast of Shaoxing, covering an area of 245mu, backed by Kuaiji Mountain and facing the Great Yu Pool, beautiful and majestic. Great Yu is the ancestor of the founding of China and an ancient hero of water control. The Great Yu Culture is one of the important cores of Chinese civilization and an important pillar of national cultural self-confidence, which has been admired by later ages and accompanied by endless sacrifices in various dynasties and generations. The Great Yu sacrifice rituals have been going on for 4,000 years since the beginning of the Xia Dynasty and handed down from generation to generation and continue to this day; and it was upgraded to a state-level sacrificial activity in 2007 and is scheduled to be held every year during the Grain Rain season. With changes and developments of the times, the Scenic Area needs to open up new spaces to assume more social responsibility and greater expectations of the masses.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
The Great Yu Mausoleum Space. Image © Qiang Zhao
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
Spirit Road on the Same Axis with the Jiyu Square, the Hall of Fruition and the Great Yu Statue After Renovation. Image © Qiang Zhao

The goal of the Great Yu Mausoleum Scenic Area Reconstruction, Expansion and Upgrade Project is to sort out the entire spatial structure and improve the functions of the Scenic Area, thereby promoting the eulogy of the Great Yusacrifice culture, so that people can more truly perceive, recall and pay tribute to this Chinese ancestor in the natural and human landscape.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
The Jiyu Pavilion Enclosed by Concentric Walls. Image © Qiang Zhao

When first visiting the Great Yu Mausoleum, we were struck by its strong ritualistic and spatial orderliness as an emperor's mausoleum. Restricted by the previous scale of the Jiyu Square, the axis between the spirit road and the Jiyu Square, the Hall of Fruition and the Great Yu Statue is in a deflection relationship. How can the spatial order of the Great Yu sacrificing road be strengthened and improved again? After many site investigations and consultations with the owners, we came up with a bold and firm idea to deflect the axis of the second half of the spirit road to the south so that it could continue a just axis alignment relationship with the Jiyu Square, the Hall of Fruition and the Great Yu Statue on the mountaintop, not only enhancing the spatial order but also restoring the commanding nature of the sacrificing road when artisans are building a capital.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography, Waterfront
The Jiyu Square Before Renovation. Image © Qiang Zhao
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
The Jiyu Pavilion at the End of the Spirit Road. Image © Qiang Zhao

The spatial layout of the Great Yu Mausoleum Scenic Area after design adjustment is divided into six nodes from west to east. The main entrance of the Scenic Area is reorganized on the basis of retaining the original gate: The new double-story stone lattice gate and the visitor center inspired by the "hip roof" palace structure in the Xia Dynasty, coupled with a large parking lot, form an integrated entrance operation service place.

Phase I General Floor Plan of the Great Yu Mausoleum
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography, Facade
Entrance Gate of the Scenic Area. Image © Qiang Zhao

The Jiulong Altar is carried out a space expansion, with its diameter expanded to 38m and its height increased to 6m, strengthening its appearance to match the upgraded scenic area.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography, Waterfront, Cityscape
The Jiulong Altar After Upgrade. Image © Qiang Zhao

The second half of the spirit road turns to reformation: In order to make the overall layout more in line with the traditional emperor mausoleum system, the central axis of the spirit road is reformed to make it on the same axis with the Luoshu Terrace, the Water Altar, the Great Yu Mausoleum Monument, the Hall of Fruition and the Great Yu Statue, thereby being more suitable for the ritual system of sacrificial buildings and constituting a true mausoleum for worship of Great Yu.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
Channel. Image © Qiang Zhao
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
The Character "Yu" Bronze Monument in the Middle of the West Facade of the Pavilion. Image © Qiang Zhao
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography, Facade
Front Space of the Character "Yu" Bronze Monument. Image © Qiang Zhao

The Jiyu Pavilion is connected to the spirit road to the west, at the end of the latter a bronze monument of 7.2m x 10.9m with the character "Yu" is seen in the middle of the west facade of the pavilion, on the top of the pavilion there are nine uniformly distributed tripods symbolizing the merits of Great Yu, and there is a Great Yu Idol far away. The Jiyu Pavilion forms an artificial barrier through a number of concentric and symmetrical thick curved stone walls, enclosing an independent and solemn sacrificial space, which enhances the mysterious and ritual sense of the sacrifice road. The Jiyu Pavilion has more functions embedded in the curved walls with a strong sense of form, including the Waiting Room, the Rehearsal Room, the Lounge, the Media Release Room, etc. The facade of the curved wall is mainly made of high-grade dark black granite with a thickness of 250mm, and the stones are vertically laid in a dried way, being more stable and heavy compared with the traditional dry hanging curtain walls; and furthermore, the fire, washing and polishing treatment techniques are used to make the stone hues show three depths, thus paying tribute to the Xia Dynasty's black-advocating culture in color and texture.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
Square Floor Made of Black Masonry to Pay Tribute to the Black-advocating Culture of Xia Dynasty. Image © Qiang Zhao
Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography
Facade of the Jiyu Square. Image © Qiang Zhao

The Jiyu Square is surrounded by the ring-shaped Jiyu Pavilion and accessible by visitors through bypassing the Jiyu Pavilion in the end of the axis along the spirit road. For geomantic omen of the emperor's mausoleum, the positions of the original Bell-drum Pavilion and the Water Altar in the center of the original square and on both sides remain unchanged, but the original Tai Chi Terrace in the center is changed to Luoshu Terrace, being more in line with the Great Yu culture. The radius of the square is expanded to 66m, and the capacity for viewing and performance of the renovated square is upgraded from 1,000 persons to 10,000 persons. In order to establish a more comfortable sightlight between the spectators and the performers during sacrificial rituals, the stand is raised in a fan-shaped stepped system, rising and spreading outwards to echo the concentric ring-shaped Jiyu Pavilion, as well as centripetally concentrating and sinking to form the round Luoshu Terrace. During sacrifice, the officiant needs to wait at the Jiyu Pavilion,walk out from the channel in the middle of the inside, cross the Luoshu Terrace in the center and reach the Water Altar after 6 steps for relevant sacrificial rituals. The Great Yu Mausoleum Monument, the Hall of Fruition and the Great Yu Statue are all located at the end of the axis, which should be given priority in renewal and protection.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Stairs
Square Center and Drum Tower. Image © Qiang Zhao

"The contributions made by Great Yu protect farmland from flooding and bring benefits to future generations". The Great Yu Spirit, as an important source of national spirit, manifests the roots and soul of traditional Chinese culture. The Jiyu Square, as a new work in the essence and historical context of the Great Yu Mausoleum space, does not advocate free creation but focuses on rewriting under the premise of reviewing the historical text. It will balance heritage conservation and scenic renewal, shape a monumental space with a mix of history and modernity and complex functions, enrich people's spatial experience as well as guide visitors to deeply feel, think and convey the spiritual essence of this place. This kind of power will always be condensed, inherited and promoted, and will live on for a long time.

Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC - Exterior Photography, Forest
A View of the Jiyu Square from the Great Yu Statue. Image © Qiang Zhao

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dayu Mausoleum Scenic Area, Yuecheng District, Shaoxing, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jiyu Square Reconstruction / UAD - ACRC" 23 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941951/jiyu-square-reconstruction-uad-acrc> ISSN 0719-8884

The Jiyu Square After Renovation (Overlooking from the Hall of Fruition). Image © Qiang Zhao

绍兴大禹陵景区祭禹广场改扩建提升工程 / 浙江大学建筑设计研究院ACRC

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.