Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, BeamHoliday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, WoodHoliday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Kitchen, Wood, Beam, Countertop, WindowsHoliday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, BeamHoliday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - More Images+ 11

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Wood
Courtesy of Foeldvary Staehelin

Text description provided by the architects. This small holiday home is located on the edge of the forest between two ponds in the Territoire de Belfort in France. The previous one, dating back to the 1970s was in poor condition and no longer met the needs of the owners.  

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Beam
Courtesy of Foeldvary Staehelin

The design of the building aims at optimizing the comfort of this small space to provide a pleasant living atmosphere for the owners. The floor plan is designed in the way to be as open and transparent as possible, to provide different views towards the surrounding environment. The rooms can be separated into different spaces with sliding elements when needed.

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Kitchen, Wood, Beam, Countertop, Windows
Courtesy of Foeldvary Staehelin
Floor plan
Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, Beam
Courtesy of Foeldvary Staehelin

The vertically structured wooden facade with shutters completely closes the building and terrace when the owners are absent. At the same time, they not only serve as privacy screens but also as sun protection adapting to changing needs during the daytime, bathing the interior in different lighting moods. The terrace along the glass façade serves as the main entrance. Inside, sliding doors zone the floor plan for living, sleeping, and bathing. A gallery, which is accessible via a ladder, offers additional sleeping and storage space. Thick walls, hide shelves and cupboards next to the sliding doors.

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Interior Photography, Bedroom, Door, Lighting, Windows, Beam, Chair
Courtesy of Foeldvary Staehelin

The holiday home is located outside the village. Therefore, its infrastructure network functions autonomously. Solar panels on the roof generate electricity. An underground cistern collects rainwater from the roof to be used in the house. In dry periods, water can even be pumped out of one of the ponds. A wood-burning stove heats on long weekends in winter.

Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin - Exterior Photography, Waterfront, Garden, Forest
Courtesy of Foeldvary Staehelin

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Holiday House at the Pond / Foeldvary Staehelin" 22 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941901/holiday-house-at-the-pond-foeldvary-staehelin> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.