Dairy House / Dan Gayfer Design

Dairy House / Dan Gayfer Design

© Dean Bradley© Dean Bradley© Dean Bradley© Dean Bradley+ 35

Footscray, Australia
  • Architects: Dan Gayfer Design
  • Area Area of this architecture project Area:  135
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Dean Bradley
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Cemintel, Laminex, Okalux, Academy Tiles, Lumil Lighting, Stone Ambassador, VIP 3D
  • Design Team:Dan Gayfer and Lewis Marash
  • Engineering:Clive Steele Partners Pty. Ltd
  • Landscape:Dan Gayfer Design
  • Builder:Topp Constructs
  • Cabinet Maker:Kohde
More SpecsLess Specs
© Dean Bradley
© Dean Bradley

Text description provided by the architects. A 125-year old brick dairy has been carefully integrated into the design, supporting a new first floor whose structural steel extends beyond the building defining an outdoor terrace below. The original facade of the dairy sits in the foreground bringing a unique yet charming character to the building's architecture.

© Dean Bradley
© Dean Bradley

The brick dairy, constructed in 1894 before the residence, has a character rarely encountered that we not only wanted to preserve but introduce into the design. Subsequently, a series of undeniably unique structures, elements, details, and spaces have been created that are directly related to the dairy's retention. With double brick walls on all sides absorbing sound and its location at the rear of the property, the dairy was the perfect option to locate the music studio. Being a professional musician, one of the owners needed to both practice and teach music from home.

© Dean Bradley
© Dean Bradley

As both owners regularly worked from home, there also needed to be alternatives to the dairy that could provide this function. To accommodate this lifestyle, or other family members finding their own place of solace, the concept of separating the everyday living spaces evolved - a departure from the open plan scenario that is often requested in a project brief. The origin of this concept of separation essentially begins in the stair void, this space distributing one to their preferred space of privacy including the living room, study nook, dining booth, music studio (dairy), and the upstairs retreat - all destinations in their own right.

© Dean Bradley
© Dean Bradley

It is not every day you find an aging dairy in the kitchen or the dining room. There is a unique ambiance present in these spaces that only a building of this age can bring, though difficult to describe it is one the owners can experience every single day. Ultimately, the dairy provides a permanent glimpse of not only the history of the property but also to the suburb of Footscray. Importantly, this juxtaposition between this historical building and the adjacent spaces is carefully crafted through a material palette that highlights the dairy’s features yet is synthetic to its original facade.

© Dean Bradley
© Dean Bradley
Plans
Plans
© Dean Bradley
© Dean Bradley

The first-floor addition sits upon a large component of the dairy resulting in a rear facade that is not something you will see very often. The dairy sits in the foreground, its original facade and windows bringing a unique character to the built form of the project. The dairy’s original doors and windows have been retained on all facades, emphasising the concept of the old meeting the new. Although this concept is far from unique in itself, the method in which it has been implemented and the resulting building and its spaces are, unquestionably, a one-off.

© Dean Bradley
© Dean Bradley

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Dairy House / Dan Gayfer Design" 17 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941789/dairy-house-dan-gayfer-design> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.