We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House in Nishi-eifuku / KIRI Architects

House in Nishi-eifuku / KIRI Architects

© Anna Nagai© Anna Nagai© Anna Nagai© Anna Nagai+ 12

  • Architects: KIRI Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  77
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Anna Nagai
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Grohe, Sanwa Company
  • Lead Architects: Keisuke Kiri
More SpecsLess Specs
© Anna Nagai
© Anna Nagai

Text description provided by the architects. House renovation project within a residential district in Tokyo.As the ground-floor of the 2-storey two-family house remains occupied by Client mother’s residence, the scope of renovation was limited to the upper floor. The project manifests as a result of a simple approach of repetitive piercing of the existing building.

© Anna Nagai
© Anna Nagai
Plan
Plan
© Anna Nagai
© Anna Nagai

Parting from its previous 3-bedroom apartment densely subdivided layout, by piercing the building - various openings of diverse proportion allow the space to be loosely connected as one.At certain places, vista of the street opens up past the entire the living quarter, while other places become sheltered by fragments of walls. Constant reassessment of depth can be felt as one moves through the space.

© Anna Nagai
© Anna Nagai

By removing the old ceiling and addition of a new skylight, stream of natural light reveals the new spatial framework of the walls.South-facing wall is completely replaced by timber-framed glass façade pushed out to the line of eaves – allowing natural light deep into the living space and creating an almost exterior-like engawa space by the window.

© Anna Nagai
© Anna Nagai

Natural light here is a medium to further illuminate the chiaroscuro of various spatial depth created by the repetitive piercing of the building. Although connected, the informal familiarity of division is made possible within the complex layering of depth – a play to which we can imagine a scenery of the contemporary 

© Anna Nagai
© Anna Nagai

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Nishi-eifuku / KIRI Architects" 17 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941779/house-in-nishi-eifuku-kiri-architects> ISSN 0719-8884
© Anna Nagai

西永福之家,镂空屋顶的天窗 / KIRI建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.