We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

La Petite Afrique Building / Isay Weinfeld

La Petite Afrique Building / Isay Weinfeld
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG© Fernando Guerra | FG+SG+ 25

  • Project Team:Sebastian Murr, Katherina Ortner, Alan Chu, Fernando Mendonça, Guilherme Leme, Políminia Garro, Marcela Aleotti, Danilo Zamboni
  • Project's Coordenador:Monica Cappa, Adriana Aun
  • Design De Interiores:Carolina Miranda, Lucas Dualde
  • Local Architects Team:ARCH Monaco / F. Genin Olivier Lacau | Hubert Hossa | Norberto Cassini
  • Clients:FPMC – Fine Properties Monte Carlo
  • Project Management / Local Architect:ARCH MONACO
  • Structural Engineering :EeG Expertises & Geotechnique S.A.M.
  • Foundation Engineering :EeG Expertises & Geotechnique S.A.M.
  • Air Conditioning :SNC LAVALIN S.A.M.
  • Electrical, Plumbing And Telephone System Engineeering :SNC LAVALIN S.A.M.
  • Projeto De Acústica:A.B.E. acoustique, Sami BOUAICHA - Ingénieur Conseil
  • Acoustics Engineering:DENYS ET ROSSIGNOL ARCHITECTE PAYSAGISTES, GRUPPO MATI S.R.L.
  • General Contractor:Engeco S.A.M
  • Demolition And Excavation:DESPE DEMOLIZIONI SPECIALI
  • Air Conditioning Construction And Sub Contractors:CRUDELI MONACO S.A.M.
  • Electrical And Low Voltage System:RUE & LORENZI S.A.M.
  • Geothermics:ERBOTEC FRANCE S.A.M.
  • Plumbing:NOARO S.A.M.
  • Landscape:NARMINO SORASIO
  • Competition:Fevereiro 2012
  • Beginning Of Project :Maio 2012
  • Beginning Of Building :Fevereiro 2013
  • Building Completion:Dezembro 2016
  • Plot Area:11162 ft²
  • Floors:5 Subsolos / térreo / 10 pavimentos
  • Apartamento Tipo 1:3713ft² - 1uni
  • Apartamento Tipo 2:5091ft² - 5uni
  • Apartamento Tipo 3:9881ft² - 1uni
  • Ground Floor:2992 ft²
  • Swimming Pool, Spa, Sauna And Changing Rooms :4897 ft²
  • Commercial Spaces :5511 ft²
  • Parking Spaces For Cars:87 (all distributed over 5 underground floors)
  • City:Mónaco
  • Country:Monaco
More SpecsLess Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Located at the heart of Monte Carlo, the site lays next to the prestigious gardens of Le Grand Casino and a block from the Hotel de Paris and the Salle Garnier. The ambience of the surrounding streets and local topography, the mixed use program and the luxurious character of the building gave us the first solutions to the general zoning of the required program.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

To appreciate the view of the Casino gardens and, on the upper floors, of the Mediterranean Sea, was one of the most important guidelines for this project since its first conception. Each floor is entirely surrounded with balcony gardens, turning the outdoor view into an extension of the indoor area. In the form of sand- colored limestone solids, these balcony gardens carefully embed the building into its urban context, mingling with Monaco’s traditional light-colored plaster façades with large terraces. At the same time, an arranged composition varying the heights of these solids on its curved façade introduces an iconic building and a contemporary architectural language into this predominantly Beaux-Arts quarter of Monaco.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
First Floor Plan
First Floor Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Av. de la Madone, a calm curvilinear road which slopes uphill right by the gardens of the Monte Carlo Casino, leads to the private entrance of the apartments. The main residential lobby opens up to the neighboring gardens, calmly harmonizing them to be part of the site. Vehicle access to the parking area on the basement levels is also on this floor, through a generous curved ramp.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The upper ground level on Boulevard des Moulins provides a more direct transit and pedestrian access amongst lively cafés, retail and service agencies, appointing the natural entrance to the commercial space of the project. From there one can access all three commercial levels, a flexible space that can be occupied either by separate users or by one large company.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

On the first basement level, where natural light can still be captured through roof lights, there is the private spa for the building residents. It features a lap pool, a fitness area, a relaxation room, a bar, a massage room, wet and dry saunas, showers and a service area.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Apartments were distributed one per floor and occupy the entire plan with exception of the one on the second floor, which share the level with commercial space. The penthouse also stands out by occupying the last floor plus the floor below and the roof terrace, with a large pool area and a shady pergola, both providing breathtaking views.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
South facade
South facade
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

This strategy attends the lower limit of the eight apartments required by the developer and creates the highest configuration for living standards throughout the building. The apartment plan comes with two suites plus a master suite with a walk-in closet, large social and dining rooms, a study and spacious kitchen and service areas. Staff accomodation and storage areas are independent and are all located in the first and ground floor levels. The private rooms of the program are enclosed in bronze-sheeted volumes, whereas the social areas are entirely transparent, separated from the exterior by glass doors and partitions.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Maximum terrace area permitted by local regulation was used to create large open areas, taking advantage of the regions exceptional climate and providing natural lighting and ventilation. When the glass doors are open the social area turns into a large continuous area facing the gardens and the Mediterranean Sea, with outdoor rooms and gardens that can be used year round.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Nevertheless, other configurations for the apartments were made possible as the chosen structural system allows tailor made plans for each proprietor. Added to the unique outdoor qualities of each apartment this enables the real feeling of living in a private residence, each one with its own personality. By addressing the local urban environment with a respectful yet international language, the overall design intends to innovate but not to overshadow the heritage buildings surrounding it. While producing a design of character, evincing the contrast between the present and the past, it is important to value and learn from the important existing urban context. An elegant architecture makes a statement while becoming a part of the city right from thestart.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Monte Carlo, Monaco

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Petite Afrique Building / Isay Weinfeld" [Edifício Petite Afrique / Isay Weinfeld] 12 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941553/la-petite-afrique-building-isay-weinfeld> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

摩纳哥豪华公寓,沙色石灰石弧形立面 / Isay Weinfeld

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.