Upfield Office The Attic / JDWA

Upfield Office The Attic / JDWA

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Kitchen, Windows, BeamUpfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Stairs, Windows, HandrailUpfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Stairs, Handrail, Beam, WindowsUpfield Office The Attic / JDWA - Interior PhotographyUpfield Office The Attic / JDWA - More Images+ 13

  • Architects: JDWA
  • Area Area of this architecture project Area :  2500
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Sonia Mangiapane
More SpecsLess Specs
Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Stairs, Handrail, Beam, Windows
© Sonia Mangiapane

Text description provided by the architects. The development of the existing factory complex on the south bank of the Maas in Rotterdam started in 1891. Since then the factory has expanded through organic growth to keep up with the changes and demands of the ever-renewing production processes. This results in a historically layered cityscape with cultural value for the city of Rotterdam.

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography
© Sonia Mangiapane

In 2017 Unilever demerged the margarine- and spreads department which continued as an independent company named Upfield. The buildings on the Nassaukade site had to be reorganized and divided between the two companies. JDWA worked on several projects and interventions in the existing factory complex to create new logic and organization for the site. The aims were to optimize space used to provide room for offices, research facilities, logistics, and production, as well as maintain the historical and cultural valued cityscape.

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© Sonia Mangiapane
First floor and split level plans
Second floor plan
Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Table, Chair, Windows
© Sonia Mangiapane

The ground floors of the site stay in use as factories for different products, logistics areas, and warehouses. The upper floors were vacant or underused. In this project, we investigated which building parts could be reused for the new office programs. In this way, the entire process from research to production and distribution is organized locally, within the urban context of Rotterdam. The unused space in the attic and middle floors of the first building built on site (1891) and the 3 upper floors of the Villa (1915) provided opportunities to relocate offices.

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Kitchen, Windows, Beam
© Sonia Mangiapane

These unused areas in the historical buildings are reconnected and transformed into a comfortable and high-quality office in different areas. All interventions represent the companies ambition to work differently. Individual offices are reduced to the minimum and different levels are interconnected in order to create a sense of community. The Attic was redesigned with Upfield's values in mind. The interiors are designed in close collaboration with the company’s representatives responsible for the visual identity and branding. The ambition was to create a creative and dynamic workspace by activating the standard office program with a mix of formal and informal meeting spaces for agile working. Because of the special kind of work Upfield does, also kitchens and tasting counters are part of the program. These kitchens, for testing new products, are integrated into the concept of a working environment. To translate all these dynamics into a plan we challenged the standard office layout and designed the meeting rooms as furniture pieces. These furniture pieces are placed in the open space to create zones of various sizes. This results in spaces for special functions and transforms the open space into a diverse working environment.

The connection between the different floor levels is realized by inserting a large void in the core of the plan, where the two buildings meet. The visual connection is made possible like this. A large wooden staircase connects the different levels. The wall in between the Attic and the Villa has been cleaned and large glass windows and doors are placed to provide access to the void. Shared facilities and a meeting room are placed in the void to activate this special space. The main landscape office is located on the top floor under the double-pitched roofs. A connecting zone is introduced in the center of the space where the furniture pieces with meeting rooms, informal meeting rooms, and shared facilities are placed. This zone divides the attic floor into several zones with unique spatial qualities.

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Stairs, Handrail, Beam
© Sonia Mangiapane

To provide daylight on the top a part of the roof has been replaced with glass offering light inside the building and have a spectacular view over the river Maas for the employees. The second roof is opened up by placing two large dormers on the backside. The centre zone gets its light by carefully designed skylights. To optimise space use further, the walls of the furniture pieces are multifunctional as they have functions like telephone booths, lockers, reproduction spaces, product displays, and space for technical installations integrated inside them. The bold and robust details in the interior comply with the scale of the furniture pieces and emphasize the contrast between the new interventions and the existing buildings. The applied wood and the numerous plants represent Upfield's plant-based philosophy.

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography, Stairs, Windows, Facade
© Sonia Mangiapane

Sustainability has been a main issue during the design process. Through intensive reuse, relocation of functions and transformation the building use has been optimized. By combining all offices on one side, lots of flexibility is created. The existing building shell has been fully insulated and new window frames with high insulating glass are placed. In addition to the energetic upgrade of the buildings’ shell, new sustainable installations are implemented. The excessive heat, a by-product of the production process of the underlying factory, is reused to heat up the office space. And by ensuring that more daylight enters the building, a qualitative working environment is created and energy is saved at the same time. 

Upfield Office The Attic / JDWA - Interior Photography
© Sonia Mangiapane

The various interventions in the existing, intensive renovation of the building's exteriors, and the new interventions in the interiors will extend the life of the buildings. A contemporary office environment has been created without losing the historical character of the existing building.

Upfield Office The Attic / JDWA - Exterior Photography, Brick
© Sonia Mangiapane

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nassaukade, 3071 JL Rotterdam, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Upfield Office The Attic / JDWA" 18 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941493/upfield-office-the-attic-jwda> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.