We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Capitec Bank Headquarters / dhk Architects

Capitec Bank Headquarters / dhk Architects

© Adam Letch© Adam Letch© Adam Letch© Adam Letch+ 25

  • Architects: dhk Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  21500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Adam Letch
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: "HIGHVELD CAPE THATCHERS", AIR GEAR, AMABAMBA, ASHRAF CARPENTRY, AWT WATERPROOFING, C & G FINE ART, CAPEREF, CASTAG, CONTRACT HARDWARE, CUBCILE SOLUTIONS, DOWD, Dracon National, FRANKI GEOTECHNICAL, FRESSINET, FROST INTERNATIONAL, GP KONING, GRASSY KNOLL, GREYMO, GSM ROOFING, HG HOLLIDAY, +12
  • Lead Architects: dhk Architects, Peter Stokes, Derick Henstra
  • Developer:Capitec Properties
  • Architects:dhk Architects
  • Interior Architects:dhk Architects
  • Interior Design:Collaboration
  • Quantity Surveyor:De Leeuw
  • Structural, Civil, Rational Fire, Mechanical And Electrical Engineers:AECOM
  • Health And Safety:Solid State Safety
  • Landscaping:Planning Partners
  • Main Contractor:WBHO
  • Project Manager:SIP
  • Acoustic Consultant:Sound Research Laboratories South Africa
  • Disability Consultant:Disability Solutions Limited
  • Land Surveyor:Friedlaender Burger and Volkmann
  • City:Stellenbosch
  • Country:South Africa
More SpecsLess Specs
© Adam Letch
© Adam Letch

Text description provided by the architects. Capitec Bank, one of the largest and most progressive banks in Africa, has unveiled its innovative new headquarters, iKhaya, meaning ‘home’ in Xhosa. Designed by multidisciplinary studio, dhk Architects, the three-storey curvilinear building is defined by its dynamic interior architecture, which embodies the company’s progressive outlook and embraces the concept of agile working. Striking and otherworldly, dhk’s holistic architectural approach considers both the exterior and interior to optimize corporate expenditure, internal flow and sustainability - demonstrating that commercial offices can be innovative and cost-effective while driving operational efficiencies.

© Adam Letch
© Adam Letch
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Adam Letch
© Adam Letch

The building form optimizes the shape and size of the site while referencing the brand’s distinctive curved logo. The three-storey superstructure wraps around itself, which forms a central triple-volume atrium and an internal ‘social spine’ at the heart of the building. Contributing to the contemporary appearance, white aluminium panels clad the building’s sinuous form which is further accentuated with continuous ribbons of fenestration.

© Adam Letch
© Adam Letch

Internally, the design resonates with the company’s progressive outlook - ensuring guests and staff unequivocally feel the spirit of the brand throughout the building. Once at reception, visitors are greeted by a generous triple-volume space that immediately showcases the sophistication and simplicity of the interior architecture. Wide open-plan floorplates loop around the periphery of the atrium which are connected by a series of dramatic bridges and staircases. This was an intentional design element which inter-connects the various departments, creating opportunities for chance collaborative encounters and personal interactions.

© Adam Letch
© Adam Letch
Second Floor Plan
Second Floor Plan
© Adam Letch
© Adam Letch

The new headquarters by dhk fosters a company culture of creativity, innovation and collaboration with a large emphasis placed on optimizing internal flow and departmental interaction. The first and second floors, containing the office’s open-plan work areas, are largely void of hierarchical structure and closed-off cubicles. Embracing the concept of agile working, a raised access floor throughout the building facilitates maintenance and future upgrades to services. On each level, a total of four ‘cores’, containing centralized amenities such as kitchenettes, meeting rooms, breakout areas, lockers, bathrooms and fire escapes, serve to augment the floorplates into departmental zones.

© Adam Letch
© Adam Letch

Throughout the building’s ‘social spine’ there are a variety of breakaway areas; from a large ground-floor lounge at reception for guests to await meetings and co-workers to engage, to pause areas on bridges, and an internal landscaped courtyard for staff to rest. These spaces fuel creativity and innovation by allowing employees to slip away from their resident desks to enjoy a moment of solitude, conduct a private meeting or brainstorm ideas in small groups. Not only do these breakout areas increase job satisfaction, but they boost staff productivity and efficiency.

© Adam Letch
© Adam Letch
Upper Roof Plan
Upper Roof Plan
© Adam Letch
© Adam Letch

Capitec championed environmental sustainability and employee well-being throughout the building. To promote employee well-being, the building is purposefully limited to only two passenger lifts for its workforce of approximately 2,000. This is supplemented by a variety of generous feature stairs to encourage walking and limit the use of confined lift spaces. As such, the fire escape stairs were designed for dual functionality; where the quality of finishes were upgraded, they serve as ‘communication’ stairs.

© Adam Letch
© Adam Letch

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Stellenbosch, South Africa

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Capitec Bank Headquarters / dhk Architects" 20 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941364/capitec-bank-headquarters-dhk-architects> ISSN 0719-8884
© Adam Letch

Capitec 南非银行总部 / dhk Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.