We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House Zevenhuizen / Studio AAAN

House Zevenhuizen / Studio AAAN
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme© Sebastian van Damme+ 21

Zevenhuizen, The Netherlands
More SpecsLess Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. On the outskirts of Zevenhuizen, this house stands as a pure black sculpture in a patchwork of greenhouses, farmlands, and dwellings. At first glance, the slated house looks like a classical barn in the backyard, but upon approach, it unveils a contemporary and sophisticated detailing. The house has been built on a plot in the Zuidplaspolder. The goal of the assignment was to create a modern dwelling that fits in a rural environment. The building is composed of a sober archetypal main form, in which additions and interruptions to the volume are avoided.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Only a few perforations have been introduced around the userspace. To strengthen the archetypal shape, the roof surface and facade are made of the same material. The living areas of the house are positioned on the East and South sides. Large openings have been made in the volume to create a strong visual connection with the surrounding garden. This way both the morning and the afternoon sun can be enjoyed. A spacious loft connects the living room with the landing on the bedroom floor. The entrance and service areas are positioned on the West and North sides of the house. Openings have been minimized at this size so that the sober main shape remains strongly visible from the street side.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
Section
Section
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

In the heart of the house, stairs, wardrobe, toilet and fireplace are combined in a central “piece of furniture”. This piece of furniture is made of oak wood forming a striking warm contrast with the dark outside. Fiber cement slates were chosen for the materialisation of the exterior. By applying these slates, a sharp detailing can be applied in which the transition from the facade to the roof can be realized almost seamlessly.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Zevenhuizen / Studio AAAN" 12 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941330/house-zevenhuizen-studio-aaan> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.