The Great Hall and Library for the Honourable Society of Lincoln’s Inn / MICA

The Great Hall and Library for the Honourable Society of Lincoln’s Inn / MICA

© Andy Stagg © Andy Stagg © Andy Stagg © Andy Stagg + 31

  • Clients: The Honourable Society of Lincoln’s Inn
  • Structural Engineer (Ashworth Centre & Library Extension) : Eckersley O’Callaghan
  • Structural Engineer (Great Hall) : AECOM
  • Below Ground Drainage Engineer : Infrastructure Design Studio
  • M&E + Consultation On Energy, Breeam: Mott MacDonald
  • Cost Consultant : Gardiner & Theobald
  • Local Authority : London Borough of Camden
  • Planning Consultant : Montagu Evans
  • Contractor : GRAHAM Construction
  • Landscape / Planting Design : Jeremy Rye Studio
  • Heritage Lighting Consultant : Light Perceptions
  • Catering Consultant : Duncan Ackery/Keith Winton Design
  • Specialist Lift Consultant : The Lift Company
  • Acoustic Consultant : Sandy Brown
  • Fire Engineer : Jeremy Gardner Associates
  • Accessibility Consultant : All Clear Design
  • Wayfinding Signage : dePass Montgomery
  • Arboriculturalist : Ruskins
  • Archaeologist : MOLA
More Specs Less Specs
© Andy Stagg
© Andy Stagg

Text description provided by the architects. The Great Hall and Library Project for the Honourable Society of Lincoln’s Inn is the culmination of MICA’s 2014 masterplan for the Inn’s historic estate. The project is comprised of a series of largely discrete proposals that are nevertheless holistic in their resolution of the Inn’s key issues. The project included the sensitive refurbishment of the Grade II* Listed Great Hall & Library and the addition of significant additional floor space through excavation adjacent to the Great Hall (for education and conferencing use) and through the replacement of an existing, lower quality building with a contemporary and complementary extension to the Library’s facilities. Restoration The refurbishment of the Great Hall removes recent poor-quality alterations, restoring many of the building’s heritage features and reinstating the original ceremonial entrance and improving accessibility throughout the building.

© Andy Stagg
© Andy Stagg
Site plan
Site plan
© Andy Stagg
© Andy Stagg

The refurbished building provides improved banqueting and dining facilities in the Great Hall and rejuvenated events spaces that improve the Inn’s commercial offering. The works bring the building up to modern standards with the introduction of underfloor heating, new production kitchens, drainage and waterproofing, and new energy-efficient mechanical systems. Within the hall, a new timber floor with underfloor heating has been installed to provide more effective thermal comfort for users, while replacing a failing 20th-century flooring and restoring the timber wainscoting that lines the room which had been damaged by the installation of radiators.

© Andy Stagg
© Andy Stagg
Ground floor plan
Ground floor plan
Transversal section
Transversal section
© Andy Stagg
© Andy Stagg

Excavation The new education suite (known as the Ashworth Centre) places education at the heart of the Inn, reinforcing it as one of the Inn’s core functions. The new building provides the Inn’s students and members with high-quality teaching facilities that are linked to the other core functions within the Great Hall. The building provides state-of-the-art advocacy training and seminar facilities along with a 158-seat lecture theatre, all located beneath the existing east terrace adjacent to the Great Hall. Large roof lights and double-height spaces bring natural light into the heart of the building whilst providing an important visual connection to the surrounding buildings.

© Richard Chivers
© Richard Chivers
© Richard Chivers
© Richard Chivers

The design accommodates the new facilities with minimum visual impact on the historic setting of the Great Hall and Library building and on the wider setting of the Inn. Extension The new extension to the north of the existing library provides contemporary office and library storage facilities, allowing the existing listed building to focus on the more ceremonial uses it is best placed to support. The extension replaces a poor quality 1960’s domestic building. Complimentary in scale and materials to its context, the new building provides an important addition to the Inn’s estate. Whilst the building takes a simple form, it is constructed of high quality, finely detailed materials that are sympathetic to the context and blend with the existing Great Hall and Library. It is both interwoven and distinguished from the existing Library via a glazed link which opens up a new circulation route within the Inn and enables connectivity with new facilities from four existing below and above ground levels.

© Andy Stagg
© Andy Stagg

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Lincoln's Inn, Holborn, London WC2A, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Great Hall and Library for the Honourable Society of Lincoln’s Inn / MICA" 30 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941327/the-great-hall-and-library-for-the-honourable-society-of-lincolns-inn-mica/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.