Lutgardis, Reconstruction of a Block with Facilities and Dwellings / Urban Platform

Lutgardis, Reconstruction of a Block with Facilities and Dwellings / Urban Platform

© Milosz Siebert Photography © Milosz Siebert Photography © Milosz Siebert Photography © Milosz Siebert Photography + 28

  • Lead Architects: Alicia Reiber, Cédric Franck, Xavier Lostrie
  • Design Team: Eveline Vyncke, Tina Van Meenen, Camille Vande Putte, Céline Sauvage
  • Clients: : The Archdiocese of Mechelen-Brussels (+Karad sprl)
  • Structural Engineer: Bureau Van Ransbeeck
  • Technical Engineer: Istema
  • Security & Epb: Climatex
  • Landscape: Studio Basta
More Specs Less Specs
© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

Text description provided by the architects. The project comprises two associated missions: a study for a strategic master plan for the entirety of an existing school site and the architectural missions that consist of:
- the renovation/construction of a kindergarten/primary school (200 pupils) and a secondary school (266 pupils);
- the construction of a new crèche (50 places);
- the conversion into a youth club / hall for youth movement (480 m2);
- the construction of a day-care centre and a service centre for the elderly (650 m2);
- the construction of 61 dwellings – 6060m² (subsidized apartments and dwellings) & underground car park (70 places).

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

The master plan seeks to enhance and develop an existing school site. In terms of integration in the area, the master plan aims to offer a comprehensive project in terms of architectural language, treatment of the surroundings, landscaping, and water treatment. In addition, a study of the flows generated on site made it possible to identify a coherent mobility plan.

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

The school part of this project consisted in the construction of three new entities.
The corner building reflects the new image of the elementary school. It has been treated like a sculpture: playful, with large windows with coloured silkscreened glass, a lively garden at the corner of the street, and a sloping roof, all the while remaining rational.

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

In the new building that houses the crèche, each section of the crèche has an outdoor space on the terrace or in the garden. On the courtyard side, the large open-air terrace protrudes from the volume and folds back towards the existing building, which houses the secondary school, to mark below the administration entrance and the entrance to the school classrooms.

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography
Plan D-G
Plan D-G
© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

The façades have been plastered, with a darker architectural concrete plinth whose pattern reproduces the patterns of the school’s metal boards.

Sections 02
Sections 02
Sections 01
Sections 01

The project for the residential buildings provides for the construction of flexible apartments and communal spaces (library) whose architectural and landscaping language harmoniously completes the development linked to the school. While the plinth of the dwellings is aligned with the roadway, their main volumes are set back in order to preserve the quality of the light and of the opposite dwelling with regard to the existing dwellings.

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

All the dwellings are dual aspect, except for the ends where they are bi-oriented. The façades of the living and sleeping areas have been treated differently. Indeed, a set of obliques in architectural concrete sculpts the façades on the side of the living room, giving shape to individual terraces in the process. On the bedroom side, by contrast, these façades are more sober.

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

The creation of openings and breaches at the street level offers the neighbourhood passages, rest areas and pleasant views on a green courtyard, a lively square and a sunny garden.

© Milosz Siebert Photography
© Milosz Siebert Photography

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Brussels-Capital Region, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Lutgardis, Reconstruction of a Block with Facilities and Dwellings / Urban Platform" 12 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941146/lutgardis-reconstruction-of-a-block-with-facilities-and-dwellings-urban-platform> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.