Studio 1700 / Nordest Arquitectura

Studio 1700 / Nordest Arquitectura

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 2 of 26Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 3 of 26Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 4 of 26Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 5 of 26Studio 1700 / Nordest Arquitectura - More Images+ 21

More SpecsLess Specs
Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 2 of 26
© Filippo Poli

Text description provided by the architects. The building of the new office from Nordest Arquitectura is placed in an old barn in Palau-Sator, an old medieval village in Girona, Catalunya. 

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 4 of 26
© Filippo Poli
Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 13 of 26
Ground Floor Plan
Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 3 of 26
© Filippo Poli

The project tries to respect all the original building elements, showing them the maximum possible and accepting the modified parts during the life of the building, keep the once that are useful, and delete the once that can’t be useful for the new use of the building.

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 22 of 26
Axonometric

The renovation and its materialization dialogues with the original materials through the contrast and the overlaying of the new materials that make up the different spaces that form the needs program of the new office.

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 8 of 26
© Filippo Poli

The spaces organization and its distribution respect the logic of the current structure and it's adapted to the new functional requirements. On the ground floor, there are the public parts of the program, reception, meeting room, multifunctional space, storage, and services. The distribution is solved with three close volumes and another one semi-open volume. These four volumes are placed on the corners, and it allows freeing a cross shape space in between them for the circulations and multifunctional space. At the same time, this central space of circulations is related to the outside square with the big glazing from the entrance, in that way, the inside becomes a continuity of the outside public space. The other uses of this level are placed into the boxes. The first floor is totally used as a working area. An open space without divisions, where the main character is a huge table where all the team is working in parallel. The organization of this space is done by the furniture, table, and shelves, custom made and specially designed for the context of this project; they define the organization characteristics of this level.

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 5 of 26
© Filippo Poli

The intervention is solved using a few materials beyond the existing ones. Keep the original stone where it can be seen, plaster on the parts of the walls and ceilings that didn’t show the natural stone, concrete pavement with dilatations joints, which with its composition showed the importance of the existing brick pillar, light wood wall divisions that want to contrast with its lightness with the heaviness of the stone walls. All the furniture, tables and shelves are made with the same materiality. The main staircase it’s reused, we finish it with natural ceramic bricks, material that is present in other parts of the building. The railing is simply solved with ropes. All the functional and service parts (kitchen, storage, clothes cupboards ...) are placed inside the depth of the wood walls of the volumes. The entrance door is made of wood, inside with the same finish as the rest, on the outside, it’s burned to achieve a finish with special integration with the surrounding, and to get protection.

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 10 of 26
© Filippo Poli

The project has solved all the interactions between different materials, in between the old and the new, using joints. Joints that are materialized with void, with the absence of material. Is with that way, that we wanted to enhance the presence and the original essence of the building, because the new materials are simply overlie on the old materials, they never touch each other.

Studio 1700 / Nordest Arquitectura - Image 9 of 26
© Filippo Poli

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:17256 Palau Sator, Girona, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Studio 1700 / Nordest Arquitectura" [Estudio 1700 / Nordest Arquitectura] 08 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941123/studio-1700-nordest-arquitectura> ISSN 0719-8884

© Filippo Poli

Studio 1700,西班牙旧谷仓改造 / Nordest Arquitectura

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.