The Lakehouse Restaurant / LUWIST

The Lakehouse Restaurant / LUWIST

The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Interior Photography, Table, Chair, BeamThe Lakehouse Restaurant / LUWIST - Interior Photography, Chair, CourtyardThe Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, Windows, ForestThe Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, WindowsThe Lakehouse Restaurant / LUWIST - More Images+ 22

  • Architects: LUWIST
  • Area Area of this architecture project Area :  600
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2019
  • Photographs
    Photographs :Fietter Chalim
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  745 Worksteel, Padi Super Bata, Roman Ceramics, Toto, Trimble, Window Frame YKK, nagarey
  • Landscape : LUWIST, Reza Marsulaya
More SpecsLess Specs
The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, Garden, Forest
© Fietter Chalim

Text description provided by the architects. Focal Point- In the middle of lush pine forest. The Lakehouse, which was designed by Lukie Widya with his design firm: LUWIST, applies a modern-contemporary architectural style that blends harmoniously with the natural surroundings. The mass of the main building consists of three floors and is covered with exposed terracotta brick material which becomes the focal point as an interpretation of the furnace: a warm media when the cold air matches the Bogor climate itself. With steel construction, the shape of the building is stretched to create a space experience - united with the existing atmosphere, to create an embracing gesture with the forest.

The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, Windows, Forest
© Fietter Chalim
Second Floor Plan
The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Garden, Patio, Courtyard
© Fietter Chalim

As the main restaurant in  Pesona Alam Resort area, The Lakehouse applies a different concept on each floor. 1st floor, intended for a gathering area that is equipped with a sunken seating area. The 2nd floor is a bar area, while the 3rd floor is surrounded by a glass roof intended for private events because it has a roomy view of the pine forest.

The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, Waterfront, Forest, Garden
© Fietter Chalim

Dramatic Composition in edge of Lake. This pine forest area is a recharged zone, so that it has a Basic Building Coefficient (KDB – Government rules for green zone area ) of 5%. Also, the distance between trees is relatively tight, so that the solution LUWIST looks for the footprint area with the distance between tree, that is relatively far to obtain the mass of buildings that are between the trees.

The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, Garden, Forest
© Fietter Chalim
Section B
The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Interior Photography, Chair, Courtyard
© Fietter Chalim

In response to government regulations for infiltration areas, the idea was to design an artificial lake which was originally a basin that always floods when it rains, which is at the lowest elevation. When entering the restaurant area, the lake becomes the main view after people walk through the forest. The atmosphere of the lake becomes more alive because it is equipped with a sunken seating area, which allows visitors to interact more closely with the water element. As a hardscape element, the existence of this lake makes the scale of the building to be friendly with contoured forest topography.

The Lakehouse Restaurant / LUWIST - Exterior Photography, Forest
© Fietter Chalim

The composition of the placement of The Lakehouse creates a dramatic impression. Through a combination of slick masses clad in exposed terracotta brick and artificial lakes, and integration of the fulfillment of the function of regional needs and architectural response is created, forming an organic gesture of the entire designated area.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Bogor, Kp. Parung Jambu, Bogor City, Java Occidental, Indonesia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Lakehouse Restaurant / LUWIST" 06 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/941024/the-lakehouse-restaurant-luwist> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.