We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Corpland Loop Resort / RSAA/Büro Ziyu Zhuang

Corpland Loop Resort / RSAA/Büro Ziyu Zhuang

© ARCH-EXIST© ARCH-EXIST© ARCH-EXIST© ARCH-EXIST+ 46

Chengdu, China
  • Architect In Charge:Ziyu Zhuang
  • Design Team:Zhongqi Ren, Fanshi Yu, Xi Wei, Jungang Chen, Liyuan Liu, Zichen Ye
  • Interior Design:Na Li, Xin Zhao, Xinhui Xie, Ruoxi Jin, Hongyu Fan, Mengzhao Xing, Zhenrong Guo, Ning Wang, Xuenan Zhuang
  • Epc Construction Unit:Sichuan Huaxi No. 6 Constrution Group Co., Ltd.
  • Epc Construction Unit Project Manager:Liping Wang
  • Epc Construction Unit Technical Person In Charge:Yong Wang
  • Architectural Drawings Cooperation Team:Sichuan Architectural Design & Research Institute
  • Architectural Drawings Cooperation Team Members:Jin Bai, Baolei Wang, Yulin Jiang, Rui Zhong, Xinghua Wang, Xi Yuan, Fei Xiao, Pan Yao
  • Indoor Construction Drawing Team:Yasha Southwest Design & Research Institute
  • Indoor Construction Drawing Team Members:Mao Leng, Rui Zhang, Zhenhua Ma, Shuohua Wang, Wen Huang, Changyu Wang, Laixi Wei
  • Steel Structure Construction And Coordination Team:Beijing New Building Material (Group) Co., Ltd. (BNBM Group)
  • Steel Structure Construction And Coordination Team Person In Charge:Lingxiao Duan, Zebin Gou, Yongchao Huang, Yuan Nie
  • Owner:Sichuan Guohong Chongzhan Modern Service Industry & Investment Co., Ltd.
  • Owner Representative:Yaping Wu
  • Owner Project Management:Zhaoxi Wang, Congbo Li, Jinjiang Huang, Chengyu Tu, Shidong Ding
  • City:Chengdu
  • Country:China
More SpecsLess Specs
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Text description provided by the architects. The Cropland Loop Resort is a high-end hotel in the county of Chongzhou in Chengdu, China. Its shape is defined by a large dominant roof that shelters a variety of functions, each of them housed in an individual volume.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

One of the main challenges of the design was to set a large scale building in the middle of rural cropland. In search of an answer to this, our focus shifted to the direct surroundings of the project site, where several groups of small houses have defined the region's character for generations.

Farming crops has a long tradition in the area, and the local residents erected small clusters, each consisting of a pond, trees, crops and the peoples dwellings. This has been forming a pleasant microclimate, offering shade and a cool breeze in a particularly hot area.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
narrative of the building
narrative of the building

This cluster serves as the designs prototype: A building with yard and trees, cropland around it, plentiful water to cool the air, and cantilevering roofs to provide shelter from the sun.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The above mentioned roof is the first image an observer sees from afar. Its distinct shape serves as an eyecatcher and transforms the traditional Chinese architecture of long horizontal buildings into a modern shape. Based on this starting point, we used our experience from a previous project, the Tongling Recluse, to create a building that is defined by intimate views, as opposed to a monolithic appearance.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The result resembles a Chinese scroll painting. A unified image that wraps around the building, but when given a closeup look it dissolves into individual scenes and moments.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
project illustration
project illustration
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Despite the complexity of the images created, the different functions of the compound follow a regular grid, allowing the construction cost to stay within a reasonable frame. It is the illusion of complexity that defines the project.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The dimension of the roof and the enclosed yards allows different functions to be in the line of sight of each other but spread out to allow a clear separation. The resulting loop allows for a sheltered walk along with bars and restaurants, passing the lobby and ultimately leading to the hotel rooms.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The position of each function creates a pattern of volumes and voids that visually draw the surrounding croplands into the heart of the building. Emphasizing this connection of inside and outside are water features, which blur the boundaries even further.

spatial experiences
spatial experiences
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

At the heart of the building lies a multifunction room, which is elevated above the loop itself. It offers a special space, emphasized in its importance by its location and the stairs leading up to it. Beyond that, it serves as a viewfinder, focussing on the snow mountain in Chengdu, reaching above 5000m height. Its top is covered by snow for large parts of the year, despite the regional climate.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

The result of this process is a building aware of its vernacular tradition. At the same time, it does not hide its ambitions and the era it is built-in.

© ARCH-EXIST
© ARCH-EXIST

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Chongzhou, Chengdu, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Corpland Loop Resort / RSAA/Büro Ziyu Zhuang" 05 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940844/corpland-loop-resort-rsaa-buro-ziyu-zhuang> ISSN 0719-8884
© ARCH-EXIST

林盘行馆 / RSAA/庄子玉工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.