Amakusa Complex “KOKORASU" / Nikken Sekkei

Amakusa Complex “KOKORASU" / Nikken Sekkei

© Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota © Takumi Ota + 22

  • Architects: Nikken Sekkei
  • Area Area of this architecture project Area:  4605
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Takumi Ota
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Lumion, Sangetsu, YKK AP, GANTAN BEAUTY INDUSTRY, Graphisoft, IOC, Yashima Mokuzai
  • Design Team: Wataru Tanaka, NIKKEN SEKKEI, TAKT PROJECT
  • Client: Amakusa City
More Specs Less Specs
© Takumi Ota
© Takumi Ota

Amakusa City is Located in Kumamoto Prefecture Japan on the Island of Kyushu. Unusually for Japan, there is no train station in Amakusa city, and thus the private car has become the best form of transportation here. This Project attempts to provide a building which opens up to the public much like a "Station", providing multi-functional public space that can be
accessed freely by everyone.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Plan
Plan
© Takumi Ota
© Takumi Ota

The building is named “KOKORASU”, which is a combination of Japanese worlds: KOKO + KORASU + SU. KOKO means "here", KORASU means "come in" Local Amakusa dialect and SU means "nest". The building houses a public library, a public health center and a public hall. All of these facilities face a courtyard which provides a comfortable green outdoor space, positioned such that any of the activities of these public facilities can easily spill out into the courtyard spaces.

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Part of the courtyard landscape is gradually elevated, connecting it with public library on the 2nd floor. Our design intention was to create very interesting experiences and interactions among users of the various public facilities through the placement of the curved shaped building surrounding the courtyard space.

© Takumi Ota
© Takumi Ota
Section
Section
© Takumi Ota
© Takumi Ota

The building's roof, created by the combination of four dynamically curved surfaces with different slopes, is supported by a frame made from local timber for which Amakusa is well known. Where the curved roof plans overlap, pleasant daylight from the north enters together with fresh air from the mountainside. The roof structure also creates large span, column free spaces for its interior functions. As a result, an open, public "Station" was born, welcoming everyone to experience and create their own story and experience at "KOKORASU". Wataru Tanaka / NIKKEN SEKKEI

© Takumi Ota
© Takumi Ota

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Amakusa, Kumamoto, Japan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Amakusa Complex “KOKORASU" / Nikken Sekkei" 04 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940775/amakusa-complex-kokorasu-nikken-sekkei> ISSN 0719-8884
© Takumi Ota

天草市‘车站’综合体KOKORASU / 日建设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.