Inside Out House / Gaurav Roy Choudhury Architects GRCA

Inside Out House / Gaurav Roy Choudhury Architects GRCA

© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta© Niveditaa Gupta+ 44

Bengaluru, India
  • Area Area of this architecture project Area:  5890 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Niveditaa Gupta
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Jaquar, Kohler, Asian Paints, Dr. Fixit, Merino, NITCO TILES, PICCOLO MOSAIC, Trimble Navigation, progeSOFT
  • Design Team:Gaurav Roy Choudhury, Sushil Kumar, Sachin Gujjar, Abhishek Pawar, Satyanarayan, Stefan Fernandes
  • Structural Consultant:Ajith Alva
  • Civil Works Contractors:Nimai Paria, Mahendra Narayanswamy
  • Phe Works:Plumbtech Engineers
  • Electrical Works:Parthiban, Achu P Enterprises
  • Interior Works:Deepak Gaekwad, Sunil Prajapati, Gopal Suthar, Interiors Espania
More SpecsLess Specs
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Text description provided by the architects. The Inside Out is made of dreams. Dreams of a life away from the congestion, chaos and traps of the city; dreams of composure and self exploration; dreams of a memories in the midst of nature. Located in the outskirts of Bangalore the Inside Out House is a home for a young couple and their child. It holds true to its promises, but it takes cognisance that the grains of these dreams, align with the idea of the city itself they escape. All pointing towards the same vanishing point.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
Ground Floor
Ground Floor
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The Inside Out House locates itself at this intersection, between the romantic and the brutal. Sitting heavily on the site with the visual of a large brutal structure, the external walls of the Inside Out House go right out to enclose a 'world' inside. The large white volume is punctuated by indecipherable bands of bricks and raw concrete snaking around this monolith. The only significant penetration in this volume is the car park towards the north west that combines with the entry to gesture a relent.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

At the north east corner, a concrete box comes out at the entry to take you inside the house. One enters into a long Living Room as it flows along a large garden. Both the garden and the floor rise up to the Dining Area centered to smaller but longer garden. The Kitchen takes up the south east corner of the house with a bedroom coming in into the south west as it overlooks the garden. At the Dining, a wide staircase flips the movement of the house as one climbs back towards the Living to reach the Mezzanine. The Mezzanine block spans across the gardens below, accommodating a Family Room and a Guest Bedroom. Roof gardens above the garage and the living room combine with the large garden below to create a large open space in the more public north of the house.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Steps from the Family Room takes one further up to the Family Bedrooms in the first floor. The Son's Bedroom hangs above the main staircase facing the Living Room roof garden and the Family Room, while the Master Bedroom Suite wraps around the smaller garden below, as it becomes the intimate and private soul of the house. The service area of the house comes in towards the south east, with a utility area in the ground floor and a caretaker's area in the first floor. The inside of the house unlike the outside, are soft, delicate ,tactile and experiential.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The spaces melt into each other dissolving boundaries and definitions, and surrendering any sense of bearing. The brick walls run through the house structuring its transitions and overlaps, scaling each space by its shifts, and tying  all the varied experiences together as a cohesive memory. Their dotted light patterns combine with the light pouring through the tree tops to breathe life into the house.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

The inside becomes a realm, away from the superficial aspirations of the outside. It is where your deepest thoughts roam and echo, until you are comfortable with them. Until you are comfortable with yourself. The Inside Out house attempts to stray away from imagery and the graspable, which has overtaken our lives today. It looks to revive the 'inner' self where all things are felt. It serve as an allegory for our times and our problematic existence.

© Niveditaa Gupta
© Niveditaa Gupta

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Inside Out House / Gaurav Roy Choudhury Architects GRCA" 02 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940766/inside-out-house-gaurav-roy-choudhury-architects-grca> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.