We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Jay and Susie Gogue Performing Arts Center / Wilson Butler Architects

Jay and Susie Gogue Performing Arts Center / Wilson Butler Architects

© Robert Benson Photography© Robert Benson Photography© Robert Benson Photography© Robert Benson Photography+ 20

  • Design Team:Scott Butler, Scott Wilson, Josh Stiling, Paul Vaivoda, Kelly Chiaradonna, Frank Giorlando, Pete Cameron, Leah Solomon.
  • Clients:Auburn University
  • Operational Program Manager:AMS Planning & Research
  • Pre Construction Manager:B.L. Harbert International
  • Cost Estimator:Venue Cost Consultants
  • MEP/FP:Newcomb & Boyd
  • Theater Consultant:Theatre Projects Consultants
  • Acoustical And A/V Consultant:Akustiks
  • Leed Consultant:Marquis Architecture
  • Code Consultant:Jensen Hughes
  • Specifications:Wil-Spec
  • MEP:Newcomb & Boyd
  • Fire Protection:Newcomb & Boyd
  • Acoustic Consultants:Akustiks
  • Audio Visual Consultants:Akustiks
  • City:Auburn
More SpecsLess Specs
© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Text description provided by the architects. Eager to foster successful relations between campus and community, the Jay and Susie Gogue Performing Arts Center serves as a new Cultural Gateway to Auburn University’s campus. Promoting transparency through design, warm interior tones of lobby gathering spaces are lightly veiled by a faceted curtain wall, reminiscent of a drawn stage curtain. A welcome presence of the building’s facade is further heightened by wood-toned canopies connecting interior to exterior, with oversized ceiling fans alluding to architectural traditions of a southern porch.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Equipped with motorized acoustics and an adjustable proscenium, theater patrons inside the 1200-seat multi-purpose hall are exposed to a diverse group of world-class performances in theater, music, and dance. Requiring a large spatial volume to deliver superior natural acoustics and lengthy reverberation times created, the Auditorium’s acoustically transparent sidewalls shrink the perceivable scale of the hall to create intimacy for a smaller audience, while programmable LED lighting within the chambers hint at the presence of a larger architectural identity. In additional to the main hall, a 350-seat flexible outdoor venue for community theater and concert performances borders the 5,000-seat performance lawn, sited within undisturbed landscape backdropped by three large existing Pecan trees. 

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography
Site Plan
Site Plan
© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Instituting core design concepts centered around reaching a broader audience while designing within the local context, the facility promotes sustainability of Auburn’s cultural heritage and vitality of the Arts. Slated for LEED Gold Certification— local materials such as Alabama Limestone, regional brick, and Southern Heart Pine for Public and Auditorium spaces assisted in reducing carbon emissions from material sourcing while presenting a building representative of the regional materiality. Cladding the auditorium in a beige toned brick compliments a neighboring art museum, as the materiality pays homage to the local masons who have built and maintained Auburn University over centuries. The intricate stacked-pulled-header coursing pattern programmed and laid using a build-assist robot, solidifies the region’s history and ensures its preservation as design trends shift towards more contemporary practices.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

An anchor to the development of a growing Arts District, site planning introduced a pedestrian scale to an otherwise single-user automobile locality. The facility creates new pedestrian links to neighboring arts facilities while introducing visual arts programming into the landscape, while greenway and bicycle connections are established to central campus. Theater patrons are encouraged to arrive at the multi-destination district by campus bus or carpool/electric vehicle with priority parking in the adjacent permeable turf-grid parking area. 

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Prioritizing economy, and durability of design in a high-traffic / heavy-use typology, space planning and selection of materials were critical in delivering a grand experience with imperceptible efficiency of space, and without sacrifice on aesthetic of finishes. Often used for storage or circulation, less commonly activated spaces below the upper balcony risers of the auditorium were instead dedicated to a tiered staircase in the main lobby allowing for a reduction of building footprint and adjacent lobby circulation areas while projecting the experience of a grand two-level space in an high-efficiency building footprint.

© Robert Benson Photography
© Robert Benson Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Auburn, Alabama, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Jay and Susie Gogue Performing Arts Center / Wilson Butler Architects" 20 Jun 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/940691/jay-and-susie-gogue-performing-arts-center-wilson-butler-architects> ISSN 0719-8884
© Robert Benson Photography

Jay and Susie Gogue艺术表演中心 / Wilson Butler Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.